• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  17 maart 2020

  Inspiratie voor onderwijs op afstand: primair onderwijs

  Nu alle scholen gesloten zijn, werken mensen in het onderwijs er hard aan om leerlingen en studenten toch hun lessen te laten volgen. We leven met jullie mee. Er wordt met man en macht gewerkt om leerlingen geen achterstand te laten oplopen, dáár ligt nu vanzelfsprekend de prioriteit. In dit artikel hebben we alle opties op een rij gezet waarmee je op afstand aan de slag kan met wetenschap- en techniekonderwijs zodra je wat meer tijd hebt. Zo kun je inspiratie opdoen voor je lessen, die hopelijk snel weer opgepakt kunnen worden.

  Activiteiten voor professionals in het basisonderwijs

  Volg onderstaande links voor kennis, inspiratie en tools over wetenschap- en techniekonderwijs in het basisonderwijs die je op afstand kan volgen. Deze pagina krijgt tijdens de sluiting van de scholen regelmatig een update:

  KORTE LESIDEEËN: AHA!-VRAGENGENERATOR
  Wat is kippenvel? Kan geluid bewegen? Met deze praktische digitale tool kunnen ouders of leerkrachten samen met leerlingen in slechts 15 minuten op zoek gaan naar een antwoord op een van de vele W&T-vragen. Probeer het ook: www.ahaindeklas.nu

  QUICKSCAN
  Weten waar je school staat met wetenschap & technologie onderwijs? Wat gaat er al goed en waar zitten de verbeterpunten? Met deze online quickscan breng je in dat beeld. Ook krijg je adviezen om het W&T-onderwijs op jouw school verder te verbeteren. Zie : www.wetenschapentechnologieindeklas.nl/quickscan 

  KENNISBANK
  Op deze kennisbank vind je publicaties, instrumenten, praktijkvoorbeelden en praktisch lesmateriaal die je kunt gebruiken om W&T een vaste plek in je klas en het schoolcurriculum te geven: www.wetenschapentechnologieindeklas.nl

  WHITEPAPER ‘LESGEVEN IN W&T’
  Deze whitepaper beschrijft drie eenvoudige en inspirerende manieren om te starten met Wetenschap & Techniek op school en geeft vindplaatsen voor gratis goede lespakketten, bruikbare lesvoorbeelden en andere handige materialen. Je kunt hier de whitepaper lezen.

  WERKBOEK MET TIPS EN TRICKS
  In zes heldere thema’s zie je wat er komt kijken bij het starten met W&T-onderwijs. Bij elk thema vind je een werkblad met vragen en praktische tips, daarnaast delen collega-scholen hun ervaringen met het invoeren van W&T. Dit werkboek kun je met collega’s op afstand met elkaar bespreken en invullen. Ga aan de slag met het werkboek.

  HOE PAKKEN ANDERE SCHOLEN HET AAN
  Bekijk hier de inspirerende video’s van andere scholen hoe zij W&T-onderwijs aanpakken:

  Leren van andere scholen

  WEBINARS VOOR LEERKRACHTEN
  De webinarserie ‘W&T in je klas’ gaat in op de vaardigheden die je als leerkracht nodig hebt om effectief W&T-onderwijs te geven. Ook krijg je tips over hoe je W&T kunt integreren in het bestaande onderwijs, zoals taallessen.

  Bekijk de presentatie in de opname van webinar 1: Effectief W&T-onderwijs geven met jouw kennis en talenten.
  Tijdens het eerste webinar behandelen we de vraag ‘Wat vraagt W&T-onderwijs van mij als leerkracht?’. Je krijgt praktische tips over hoe je jouw kennis en talenten kunt inzetten voor effectief W&T-onderwijs. Gastspreker van dit webinar is dr. Symen van der Zee, lector Wetenschap en Techniek in het onderwijs aan Saxion. Bekijk hier de presentatie van Symen van der Zee.

  Bekijk de presentatie in de opname van webinar 2: W&T integreren in je onderwijs
  Het tweede webinar gaat over het integreren van W&T in jouw onderwijs. Hoe kun je W&T koppelen aan bestaande lessen zoals rekenen en taal? En hoe zorg je voor een succesvolle integratie? Je krijgt tips en inzichten in hoe je dit het beste kunt aanpakken.
  Gastspreker dr. ir. Anika Embrechts is werkzaam als docent/onderzoeker aan Saxion.
  Bekijk hier de presentatie van Anika Embrechts.

  Bekijk de presentatie in de opname van webinar 3: W&T integreren in de praktijk: W&T en taal
  Dit derde webinar laat concrete praktijkvoorbeelden zien van het verbinden van W&T aan taal. Hoe gaat dat nu precies in zijn werk? Taal en techniek lijken misschien lastig te combineren, maar deze voorbeelden bewijzen het tegendeel. Gastspreker dr. Martine Gijsel is associate lector Taaldidactiek Saxion.
  Bekijk hier de presentatie van Martine Gijsel.

  WEBINARS VOOR SCHOOLLEIDERS
  Onze serie interactieve webinars biedt schoolleiders praktische handvatten om aan de slag te gaan met W&T. Van het ontwikkelen van een visie tot het inspireren van het team, het neerzetten van een helder beleid en het daadwerkelijk uitvoeren daarvan: alle stappen komen voorbij. Elk webinar start met een inspirerende gastspreker, waarna je in gesprek kunt met collega’s en een ervaringsdeskundige.

  Bekijk de presentatie in de opname van webinar 1 ‘Visie en beleid voor W&T’
  Tijdens deze eerste sessie gaat dr. Hanno van Keulen, lector leiderschap in onderwijs aan de Hogeschool Windesheim en als onderzoeker verbonden aan TechYourFuture, in op de organisatorische kant van W&T-onderwijs invoeren op je school. Bekijk hier de presentatie van Hanno van Keulen.

  Bekijk de presentatie in de opname van webinar 2 ‘Leiding geven aan verandering’
  Gastspreker bij dit webinar is dr. Karin Brouwer-Truijen, Coursedirector Master Educational Leadership Hogeschool Saxion en als onderzoeker verbonden aan TechYourFuture. Zij gaat in op draagvlak: hoe creëer je dit binnen het team? Wat moet je leerkrachten bieden om in de ‘W&T-stand’ te komen? En hoe geef je leiding aan de verandering die W&T met zich meebrengt? Bekijk hier de presentatie van Karin Brouwer-Truijen.

  Webinar 3 ‘W&T verankeren’
  Dit webinar is verplaatst en vindt nu plaats op donderdag 28 mei van 9.00 tot 10.00 uur. Je kunt je niet meer opgeven.

  Gastspreker bij dit webinar is dr. Tim Post, onderwijspsycholoog en zelfstandig onderwijsadviseur en -ontwikkelaar voor het primair onderwijs en als onderzoeker verbonden aan TechYourFuture. Hij zoomt in op de verankering van W&T in het onderwijs: welke mogelijkheden heb je daarvoor? En welke voorwaarden gelden voor een succesvolle verankering? Melanie Koster, directeur van o.b.s. Willem Wilmink in Enschede, treedt op als ervaringsdeskundige. Zij vertelt over haar aanpak: wat werkt wel en wat werkt niet bij het verankeren van W&T?

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 08 mei 2023

  ‘Door corona is de context van techniek cruciaal gebleken’

  Jongeren hebben meer behoefte aan praktijkopdrachten en context in de les, dat blijkt uit dit onderzoek dat wij...

  Lees meer
  Nieuws - 03 mei 2023

  ‘Er liggen veel kansen in het verhelderen van het beeld dat leerlingen van techniek hebben’

  Ieder schooljaar zijn er opnieuw veel leerlingen die talent hebben voor bètatechniek, maar uiteindelijk niet kiezen voor een...

  Lees meer
  Nieuws - 25 april 2023

  Succesfactoren: hoe verhogen we de keuze voor een technisch profiel?

  De afgelopen jaren zien we een afname in het aantal jongeren dat kiest voor een technisch profiel op...

  Lees meer