• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  28 augustus 2019

  ‘Het integreren van wetenschap & techniek in andere vakken bleek een belangrijk aandachtspunt’

  Jet-Net & TechNet helpt basisscholen in heel Nederland bij hun vragen over wetenschap & techniekonderwijs. Van het Drentse Beilen tot het Limburgse Born. Verspreid door het hele land komen we scholen tegen die met behulp van een techniekcoach wetenschap & techniek vormgeven.

  Technieklokaal

  “Wetenschap & techniek is net zo belangrijk als sociaal gedrag. Het is verweven in alles wat je doet”, zegt Eddy Werger, directeur van OBS De Broekheurne in Enschede. Zijn school werkt met de lesmethode Natuur en Techniek van Blink Wereld, waarin onderzoeken en ontwerpen centraal staan. Daarnaast heeft de school een gloednieuw technieklokaal – opgezet door ICT-coördinator Tamara Heskamp, techniekcoördinator Lisa Soleimani en Rashida Abdoekarim (ouder). Hier krijgen alle groepen tenminste veertig minuten per week les.

  Techniekscan

  Toch had Werger het gevoel dat wetenschap & techniek nog meer aandacht nodig had. “Alleen de leerkrachten die zelf enthousiast zijn, besteedden er in de klas aandacht aan. En de bedoeling was juist om het hele team mee te krijgen.”

  Om dat te bereiken, schakelde Werger een techniekcoach in. Tijdens de eerste ontmoeting vulden ze samen de techniekscan in: een online test die inzicht geeft in de stand van wetenschap & techniek op school. Werger: “Uit die scan bleek dat we al veel doen en dat er genoeg materialen zijn, maar dat het ontbreekt aan beleid. De techniekcoach ondersteunt ons nu precies daar waar dat nodig is.”

  Workshop voor leerkrachten

  Draagvlak bij de leerkrachten bleek een verbeterpunt. “Het is belangrijk dat leerkrachten inzien dat wetenschap & techniekonderwijs makkelijker is dan ze denken”, stelt Werger. De techniekcoach verzorgde vervolgens een workshop waarin leerkrachten leerden hoe je met alledaagse voorwerpen al heel gemakkelijk een wetenschap- en techniekles kunt geven.

  Verbinding met rekenen en taal

  Het integreren van wetenschap & techniek in andere vakken bleek ook een aandachtspunt. “Leerkrachten hebben weinig tijd, en wat wij moeilijk vinden is het leggen van de verbinding tussen bestaande vakken en wetenschap & techniek. De techniekcoach weet daar veel vanaf en heeft laten zien hoe reken- en taalvaardigheden aan bod komen tijdens wetenschap & techniek. Leerlingen werken bijvoorbeeld aan hun woordenschat en hun presentatieskills. Maar je kunt er ook makkelijk een les Excel aan koppelen.”

  Op de agenda

  Leerkracht Lisa Soleimani van De Broekheurne volgt momenteel een opleiding tot techniekcoördinator. Haar taak straks? Het stimuleren van het team om in de klas meer aandacht te besteden aan wetenschap & techniek. Maar ook ondersteuning bieden in de vorm van ideeën en de aanwezige materialen onder de aandacht brengen, bijvoorbeeld tijdens het wekelijkse overleg. Werger: “Ze zet wetenschap & techniek eigenlijk continu op de agenda.”

  Beroepenweek

  Dit voorjaar pakte de school extra groot uit met wetenschap & techniek. De in Enschede inmiddels befaamde beroepenweek stond grotendeels in het teken van wetenschappelijke en technische beroepen. Leerlingen mochten de professionals alles vragen en er waren verschillende activiteiten. Vorig jaar was zelfs de burgemeester van Enschede aanwezig als mystery guest. “Die zetten we dan in een tent op het schoolplein en de leerlingen mogen vragen stellen totdat ze weten wat voor beroep hij heeft.” Dat gold ook voor de bijzondere technicus van dit jaar.

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 04 april 2024

  Jet-Net herinneringen uit het veld

  De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

  Lees meer
  Nieuws - 26 maart 2024

  Jet-Net gaat regionaal verder

  De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

  Lees meer
  Nieuws - 06 maart 2024

  Career Days van start in Zwolle

  Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

  Lees meer