• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  21 december 2022

  Jet-Net Alumni aan het woord: “De Girls’ Day is me altijd bijgebleven”

  Speciaal voor het Jet-Net jubileum spreken we met mensen uit het vak. Hoe hebben zij techniek leren kennen en hoe zien ze de toekomst? Vandaag spreken we met Wietske Maas! Wietske volgt het Technisch Traineeship bij Tata Steel waar ze bij meerdere afdelingen kan meelopen om ze beter te leren kennen.

  Heb je altijd een technisch beroep gewild?

  “Nee! Eigenlijk wist ik vroeger helemaal niet wat ik wilde worden. Maar ik was altijd goed in technische vakken. Die lagen me wel. En ik vond de praktijkopdrachten en proefjes erg leuk om te doen. Het combineren van het analytische en praktische heeft me altijd getrokken.”

  Hoe heb je Jet-Net leren kennen?

  “In groep 8 of in de brugklas kon ik via school naar de Girls Day. Onze school zat in Beverwijk vlakbij Tata Steel, dus op die dag konden we langs bij hun fabriek. Het is alweer een tijd geleden dat ik ben geweest, maar die dag is me altijd bijgebleven. We mochten de warmbandwalserij bezoeken. Daar komen de grove plakken staal binnen en worden ze uitgewalst tot dunne plakken en netjes opgerold. Ik weet nog goed de enorme hitte die er vanaf kwam. Het was erg indrukwekkend.”

  Wat doe je nu?

  “Ik heb uiteindelijk gekozen om het analytische en praktische op te zoeken in m’n studie. Daarom ben ik Werktuigbouwkunde gaan studeren in Delft, want daar leer je ook lassen, frezen en draaien. Via een bedrijvenbeurs van de school ben ik weer in contact gekomen met Tata Steel. Ik weet nog steeds niet goed wat het beste bij me past en als trainee kan ik drie verschillende afdelingen uitproberen. Tot nu toe is het heel erg leuk!”

  Wat is de toekomst van techniek?

  “Techniek is overal om ons heen. Windmolens, fietsen, auto’s, telefoons en laptops. Alles werkt dankzij techniek. We hebben het misschien niet altijd door, maar het speelt een hele grote rol in ons leven.

  Helaas hebben technische vakken op school soms een slecht imago. Veel mensen vinden het erg ingewikkeld overkomen, zeker een vak zoals Wiskunde. Aan Communicatie en Psychologie hangt niet zo’n vooroordeel, terwijl die vakken ook ingewikkeld zijn. Ik weet niet waar het vandaan komt, maar het begint al heel jong.

  Daardoor schrijven jongeren misschien een technisch vak al af voordat ze echt weten of het bij ze past. Er zit namelijk ook een hele creatieve kant aan techniek die ze misschien wel heel leuk vinden. Maar die hebben ze nooit leren kennen en dat is natuurlijk zonde! Die creativiteit is heel belangrijk in ons vak en heel hard nodig. Nu en in de toekomst.”

  Wat zou je jongeren aanraden die nog twijfelen over hun studie?

  “Ga het een keer proberen! Ga langs bij een bedrijf en kijk wat er echt gebeurt. Vergeet even de vooroordelen en kijk wat je er zelf van vindt! Alleen zo kun je ontdekken waar je echt enthousiast van wordt.”

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 08 mei 2023

  ‘Door corona is de context van techniek cruciaal gebleken’

  Jongeren hebben meer behoefte aan praktijkopdrachten en context in de les, dat blijkt uit dit onderzoek dat wij...

  Lees meer
  Nieuws - 03 mei 2023

  ‘Er liggen veel kansen in het verhelderen van het beeld dat leerlingen van techniek hebben’

  Ieder schooljaar zijn er opnieuw veel leerlingen die talent hebben voor bètatechniek, maar uiteindelijk niet kiezen voor een...

  Lees meer
  Nieuws - 25 april 2023

  Succesfactoren: hoe verhogen we de keuze voor een technisch profiel?

  De afgelopen jaren zien we een afname in het aantal jongeren dat kiest voor een technisch profiel op...

  Lees meer