• Actueel

  • Ook deelnemer worden?

    Lees meer
    06 november 2019

    Gastlessen zijn enorm belangrijk om leerlingen warm te maken voor techniek

    Hoe laat je leerlingen in het middelbaar onderwijs kennismaken met techniek? FOCWA-directeur Femke Teeling gaf op Het Perron in Veenendaal onlangs het goede voorbeeld met een gastles voor een klas vmbo-leerlingen. “Het is harstikke leuk om te laten zien hoe mooi ons vak is.”

    Virtueel autospuiten met een vr-bril op je neus. Een modelvrachtwagen in elkaar zetten. En een pas geplamuurde autodeur helemaal strak maken met een polijstmachine. Zestien leerlingen van Het Perron kunnen hun handen uit de mouwen steken tijdens de gastles. “We laten ze het liefst zo veel mogelijk zelf doen,” weet Joost van Keulen van Schadenet Rijnders, die de gastles samen met Teeling verzorgt. “Dat werkt het beste.”

    Stage

    Nog voor het einde gaat er al een vinger de lucht in met de vraag of er misschien ook stages mogelijk zijn bij Schadenet Rijnders. Het antwoord is natuurlijk ‘ja’: de vijver van jong talent vergroten is juist een van de redenen waarom Van Keulen gastlessen en bedrijfsbezoeken verzorgt.

    Jonge vakmensen

    Bedrijven en scholen zouden nog nauwer kunnen samenwerken om zo veel mogelijk gastlessen en bedrijfsbezoeken te organiseren, vindt Femke Teeling. “We hebben jonge vakmensen keihard nodig, niet alleen in onze sector. Willen we leerlingen interesseren voor techniek, dan moeten we de scholen ingaan om te laten zien hoe mooi ons vak is.”

    Doe mee!

    Teeling: “Daarom roep ik bedrijven op om gastlessen of bedrijfsbezoeken te organiseren. Laat zien en voelen wat er allemaal komt kijken bij schadeherstel. Het is dé manier om jongens en meiden enthousiast te maken voor onze sector. Iedere leerling is er één. En we hebben vandaag kunnen zien dat een goede gastles ook nog ontzettend leuk is om te geven.”

    Het Jet-Net & TechNet Loket

    De gastles van Femke Teeling vond plaats in het kader van het Jet-Net & TechNet Loket, dat vraag en aanbod van gastlessen, bedrijfsbezoeken en snuffelstages bij elkaar brengt. Via het platform kunnen scholen en bedrijven eenvoudig met elkaar in contact komen om samen gastlessen en bedrijfsbezoeken te organiseren voor leerlingen. Kijk voor meer info op www.jet-netloket.nl.

    Terug naar overzicht

    Meer nieuws

    Nieuws - 04 april 2024

    Jet-Net herinneringen uit het veld

    De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

    Lees meer
    Nieuws - 26 maart 2024

    Jet-Net gaat regionaal verder

    De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

    Lees meer
    Nieuws - 06 maart 2024

    Career Days van start in Zwolle

    Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

    Lees meer