• Actueel

  • Ook deelnemer worden?

    Lees meer
    19 januari 2021

    Enquêteresultaten W&T-onderwijs op basisscholen: hoe staat het ervoor?

    De toekomst van ons land wordt steeds technischer en we kunnen niet zonder goed geschoolde technici. Dat begint al bij het basisonderwijs: het opdoen van kennis over technologie en ICT geeft leerlingen de kans hun talenten te ontdekken en ontwikkelen op die gebieden. Daarom zette Platform Talent voor Technologie samen met PrimaOnderwijs een enquête uit om een beter beeld te krijgen van het Wetenschap & Techniekonderwijs op basisscholen. Projectleiders Carla Roos en Edith Hilbink duiden een aantal uitkomsten.

    Verbeterpotentieel

    De afgelopen drie jaar nam de aandacht voor W&T op basisscholen flink toe, blijkt uit de enquête. Van de 280 respondenten, allemaal werkzaam in het basisonderwijs, gaf ruim een derde aan meer aandacht te besteden aan W&T in de klas dan drie jaar geleden. 70 procent geeft aan dat het thema meer aandacht krijgt op school, wel geeft het merendeel van de respondenten aan dat zij minder dan vijf uur per maand aan W&T in de klas besteden. Wat opvalt is dat de aandacht voor W&T vaak projectmatig is, slechts 5 procent werkt met een doorlopende leerlijn. Daarnaast hangt het W&T-onderwijs in 60 procent van de gevallen af van enkele enthousiaste collega’s. Carla: “W&T projectmatig aanbieden kan heel goed werken, maar het is wel belangrijk dat scholen een visie vormen en beleid maken. Op dit moment heeft slechts een vijfde van de scholen dat. Daar zit echt verbeterpotentieel.”

    Belemmeringen wegnemen

    Van de respondenten zegt 58% tegen belemmeringen aan te lopen in de vorm van tijd of kosten. Toch zijn dat drempels die misschien wel lager zijn dan leerkrachten denken, zegt Edith. “We merken dat leerkrachten denken dat W&T een vak is dat er nog extra bij komt. Daarom laten wij graag zien dat wetenschap en technologie dichterbij is dan je denkt. In de schooltuin kun je heel goed onderzoekend bezig zijn. Of beter nog: combineer W&T met rekenen of Nederlands. Zie het niet als een extra uur in het lesrooster, maar als een manier van leren die verweven zit in het onderwijs.” Ook wat betreft de kosten, is het beeld over techniek niet altijd juist. “Je hoeft echt geen 3D-printer aan te schaffen, met ijsstokjes kun je ook onderzoekend leren”, geeft Edith als voorbeeld.

    Alle resultaten

    De resultaten van het onderzoek laten zien dat W&T- onderwijs op de kaart staat, maar dat er ook nog veel ruimte is voor ontwikkeling. Benieuwd naar alle resultaten uit de enquête? Bekijk alle resultaten hier. Wil je het complete artikel lezen van PrimaOnderwijs over enquête? Download het hier.

    Terug naar overzicht

    Meer nieuws

    Nieuws - 04 april 2024

    Jet-Net herinneringen uit het veld

    De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

    Lees meer
    Nieuws - 26 maart 2024

    Jet-Net gaat regionaal verder

    De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

    Lees meer
    Nieuws - 06 maart 2024

    Career Days van start in Zwolle

    Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

    Lees meer