Dit zijn de eerste finalisten van de Vakkanjer Challenge van dit schooljaar
Het Wereld Natuur Fonds daagde de Vakkanjers van dit schooljaar uit om innovatieve ideeën en praktijkgerichte oplossingen te bedenken zodat mensen en wilde dieren beter samen kunnen leven. Duizenden leerlingen vanaf groep 7 tot en met het laatste jaar van het vmbo zijn hard aan de slag gegaan met deze Vakkanjer Challenge. Wat hield de Challenge precies in? Je leest het hier.
Inmiddels is bekend welke teams een ticket naar de finale van Vakkanjers in de wacht hebben gesleept. Tijdens de halve finale presenteerden teams van ruim honderd scholen hun oplossingen en ideeën rondom het toenemende mens-dierconflict, in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF).
De teams uit groep 7 en 8 kwamen met verschillende ideeën, denk aan een hologram van bijen om olifanten bij dorpen en akkers weg te houden, een ondergrondse jungle voor tijgers en ijsberen die op eilanden van kunstijs kunnen leven. Leerlingen van het derde en vierde leerjaar van het vmbo kregen de opdracht om ‘The Ultimate Wildlife Camera-trap’ te ontwerpen waarmee wilde dieren gespot kunnen worden.
Elke van Gils, wildlife adviseur van WWF en jurylid, was onder de indruk van de originele ideeën van de scholieren. “Geweldig om te zien hoe de leerlingen zich hebben ingelezen en vervolgens aan de slag zijn gegaan. Door het kleiner worden van leefgebieden van wilde dieren zoals olifanten en tijgers zijn er steeds vaker ‘mens-dier conflicten’. Dit is zowel voor de dieren als voor de lokale bevolking een enorm groot probleem. Belangrijk dat we hier met elkaar een oplossing voor vinden zodat ze in harmonie samen kunnen leven. Ik kijk uit naar een spannende finale.”
De, reeds bekende, finalisten op een rij:
Vakkanjer Junior
Vakkanjers Junior bedachten oplossingen om het toenemende aantal mens-dier conflicten in de wereld een halt toe te roepen zodat mensen en dieren beter samen kunnen leven. Deze vier teams hebben zich geplaatst voor de finale:
- De Poolster uit Amsterdam
Team De wolkerige vogel (Laslo, Isa, Mick, en Fenne) hebben een robotvogel bedacht die wolken maakt en sneeuw. De wolken zorgen ervoor dat de zon minder schijnt en het ijs niet smelt en door de sneeuw die valt komt er juist meer sneeuw/ijs. - De Tweemaster uit Barendrecht
Team Holofant (Mijntje, Iglaas, Ravi en Aymila) hebben een idee bedacht om angst en techniek samen te gebruiken. We gebruiken de angst van de olifant voor bijen om olifanten uit de dorpen van de mensen te houden. De bijen beelden we uit met reflectie hologrammen (reflectie hologrammen zijn hologrammen die je in het daglicht kunt zien). - Katholieke Montessorischool uit Bussum
Team The Tigers (Joaquin, Luuk, Ties en Arthur) bedachten een ondergrondse jungle voor de Bengaalse tijger. Bij de ingang hebben we goede laser hekken (die onder stroom staan) waar je alleen door kan met een pasje die alleen medewerkers hebben. Het leven van de mens gaat gewoon door bovengronds. - Het Baken uit Werkendam
Team Ijsberen eiland (Sanne, Lisa en Joël) bedachten een eilandengroep voor alle ijsberen die geen ijsschotsen meer heeft. Als de sensoren een ijsbeer detecteren stoten ze een lekkere sterke vislucht af .Daar komen ijsberen, zeehonden en vissen op af. Het eiland is van kunstijs en wordt cool gehouden met glycerine.
Vakkanjer Pioneer
Vakkanjers Pioneer ontwierpen en bouwden ‘The Ultimate Wildlife Camera-trap’. Deze verbeterde versies van de huidige camera traps zijn gemaakt om over de hele wereld dieren in het wild in beeld te brengen. Deze tien teams staan met hun idee in de finale:
- CSG Reggesteyn uit Rijssen
Team Multifunctionele Cameratrap gebaseerd op Internet of Things – I.O.T (Leander, Wouter, Renzo en Roan) - CT Stork College uit Hengelo
Team Wild life camera (Morris, Sander, Mike en Teun) - Ichthus College uit Veenendaal
Team NOAA Ocean Explorer (Joram van E, Joram K, David, Guido, en Lukas) - Jacobus Fruijtier SG uit Apeldoorn
Team De animal gluurders (Jurian, Jurrian, Jorn en Geertjan) - Fioretti College uit Hillegom
Team Dierhunter3000 (Cas, Alec, Michael, Thom, Daan en Nick) - Melanchthon Kralingen uit Rotterdam
Team Teenwolves (Douaa, Sheila, Javeria en Sanel) - Wartburg College uit Dordrecht
Team Duckspotter (Josia, Willem, Renske en Marinda) - Don Bosco College uit Volendam
Team De stronk (Christy, Dyan, Ayoub en Liam) - Nehalennia uit Middelburg
Team Cactus (Chico, Kynan en Thijmen) - Lodewijk College uit Terneuzen
Team Pvc buis als camera trap (Nigel, Stijn en Lucas)
De finale
De teams met de beste ideeën plaatsen zich voor de finale. Op 23 en 24 juni vindt de finale plaats via een live uitzending die online uitgezonden wordt. Vooraf toeren we door het land om alle finalisten te interviewen over hun oplossingen, ideeën en gemaakte producten. Wie o wie gaat er vandoor met de Vakkanjers wisseltrofee!?