• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  10 november 2020

  Duurzame verf van leerlingen GSG Leo Vroman beloond met ScienceMakers Award

  Leerlingen Puck Imbens, Janita Sloof en Meijs van der Vliet van het GSG Leo Vroman in Gouda ontvangen een ScienceMakers Award voor hun winnende prestatie tijdens de wedstrijd Imagination at Work van C3. De drie meiden ontwikkelden voor de wedstrijd, in samenwerking met het bedrijfsleven en het hoger onderwijs, een duurzame verf van oude verfresten en overtuigden de jury met hun spetterende presentatie. “Het verhaal nam de kijker mee naar een gericht eindproduct waar gedegen onderzoek naar is gedaan”, waren de lovende woorden van Roderik Potjer, hoofd Communicatie van de VNCI en juryvoorzitter van de C3-wedstrijd.

  Imagination at Work is een wedstrijd waarin scholieren samenwerken met wetenschappers van bedrijven en universiteiten. Dit jaar was de derde keer dat de wedstrijd gehouden werd. “De wetenschappers leveren onderzoeksonderwerpen vanuit hun eigen werkveld aan voor profielwerkstukken waaruit de groepjes kunnen kiezen. Daarna worden de wetenschappers gekoppeld aan de scholieren”, legt Susanne Schoenmacker van C3 uit. In totaal doen zo’n dertig groepjes van scholen door heel Nederland mee, vijf groepjes komen uiteindelijk in de finale. Puck, Janita en Meijs werden gekoppeld aan Koninklijke Van Wijhe Verf om een plan voor duurzame verf te maken. Meijs: “We wilden echt iets concreets maken en samenwerken met een bedrijf, dus we waren heel blij toen we die opdracht toegewezen kregen.”

  Het echte werk

  De leerlingen gaan tijdens de wedstrijd een dagdeel op bezoek bij het bedrijf of de universiteit en krijgen workshops en webinars die helpen bij het profielwerkstuk. Zo leren ze bijvoorbeeld presenteren, hoe ze onderzoek moeten doen, hoe ze een product in de markt zetten, maar nog belangrijker: ze krijgen inzicht in wat er in de praktijk gebeurt. “Voor ons is het belangrijkste aan de wedstrijd dat leerlingen in aanraking komen met de werkvloer, zodat het helpt bij hun beroepsoriëntatie”, vertelt Susanne. Voor Meijs heeft het bedrijfsbezoek zeker indruk gemaakt. “Op school gaat het vaak over voor welke opleiding je gaat kiezen, maar ik heb nu in het echt gezien wat mensen doen na de universiteit. Ik had ook nooit gedacht dat verf maken zo wetenschappelijk was, er komt veel meer bij kijken dan je denkt. Het was een leuke en leerzame ervaring.”

  Gedegen onderzoek

  Na het bezoek moesten de drie meiden toch ook echt zelf aan de slag met het onderzoek. Het idee: duurzame verf maken van oude verfresten. Meijs: “We begonnen met nadenken over inzamelen van oude verf en hielden een enquête onder mensen over waar ze dat zouden inleveren. Dat bleek de bouwmarkt te zijn, dus hebben we ook contact gehad met bouwmarkten voor ons onderzoek”. Vervolgens moest er natuurlijk echt verf gemaakt worden met die verfresten in het laboratorium van Van Wijhe Verf. Meijs: “Je moet echt op ongelooflijk veel dingen letten als je verf maakt, gelukkig kregen we ter plekke veel hulp van medewerkers Astrid Wijnbergen en Quido Kuiper. En we konden hen gelukkig ook altijd mailen met vragen.”

  De finale

  Na een half jaar werken aan het onderzoek en de verf, was eindelijk de finale daar. Wel in een net andere vorm door corona, namelijk online. “Iedereen moest een video maken en zo hun plan presenteren aan de jury. Wij maalden in de video steentjes fijn om zo te laten zien hoe we de verf hadden gemaakt. We kwamen bij de laatste vijf en na een half uurtje pauze hoorden we dat we gewonnen hadden. Dat hadden we echt niet verwacht, we waren heel blij”, vertelt Meijs. En nu ook nog eens een dubbele beloning met de ScienceMakers Award erbij. En worden de meiden nu ook verfmakers? Meijs: “Ik denk het niet, maar ik wil wel iets technisch doen. Ik denk nu aan Psychology & Technology in Eindhoven. Maar ik weet nu tenminste wel hoe je verf maakt en hoe je onderzoek doet dankzij deze wedstrijd!”

  ScienceMakers: hét podium voor jong en innovatief talent

  Door heel Nederland – en ook in het buitenland – vinden elk jaar heel veel wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie & maken. Winnaars van deze wedstrijden worden jaarlijks gehuldigd met een award voor hun bijzondere prestatie. Ook Puck, Janita en Meijs  ontvangen dit jaar hun welverdiende award.

  Volg ScienceMakers online om er, in november 2020, achter te komen wie deze prachtige award ontvangen hebben voor hun bijzondere prestaties! Én ontdek wat deze talenten het afgelopen jaar voor ingenieuze dingen hebben bedacht en gemaakt!

  #SMANL
  Blijf op de hoogte en volg ScienceMakers op Instagram, Twitter, Facebook en/of YouTube

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 30 november 2023

  Het vernieuwde Jet-Net Loket brengt onderwijs en bedrijfsleven echt samen

  Jet-Net lanceert het vernieuwde Jet-Net Loket, een matchingtool die vraag en aanbod van scholen en het technisch bedrijfsleven...

  Lees meer
  Nieuws - 04 juli 2023

  SMC Nederland werkt samen met scholen om techniek een gezicht te geven

  Werk is er genoeg voor mensen met een bètatechnische opleiding. En goed betaald ook. Hoe komt het dan...

  Lees meer
  Nieuws - 04 juli 2023

  Morgen begint vandaag; techniek kleurt onze toekomst

  Vorige week publiceerde de Monitor Techniekpact de nieuwe cijfers van de technische onderwijs- en arbeidsmarkt. Hoewel de Monitor...

  Lees meer