• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  25 februari 2020

  Wetenschap en technologie op de kaart

  Het techniekpact 2020 werd alweer zeven jaar geleden gesloten en had twaalf doelen, waaronder ‘basisscholen bieden in 2020 structureel W&T aan’. Dit vormde de basis voor het stimuleringsprogramma ‘Kiezen voor technologie’, waarbij ingezet werd op ondersteuning aan scholen om met W&T aan de slag te gaan. De regionale W&T-netwerken van schoolbesturen kregen hier een cruciale rol (met financiering) in. Hoe de ontwikkelingen binnen de W&T-netwerken hierbij centraal staan is te lezen in een artikel in Marktplaats, een blad van stichting Agora.

  Kennisdeling en inspiratie

  Nu is het 2020. Inmiddels zijn we al heel wat W&T-cafés, publicaties, inspiratielessen en tools verder. Door de inspanningen van de netwerken en vooral van alle mensen binnen de scholen staat het thema W&T beter op de kaart. Veel scholen werken met W&T-coördinatoren en hebben W&T en onderzoekend & ontwerpend leren (O&O) opgenomen in hun beleid, gekoppeld aan professionalisering en onderwijsvernieuwing. Regionaal wordt volop kennisdeling en inspiratie georganiseerd. José Vosbergen van stichting Surplus heeft uit de praktijk gemerkt wat de kracht van de netwerken is: “De gedachte is dat je sneller leert wanneer je het met meerdere scholen samen doet. Je hebt meer succesverhalen om te delen, iedereen merkt dat fouten maken mag en het is meteen duidelijk dat er niet maar één weg naar Rome leidt.”

  Duurzame samenwerking

  Astrid Zwinkels ziet als beleidsmedewerker Primair Onderwijs van het ministerie van OCW mooie dingen gebeuren binnen de W&T-netwerken. Ze is onder de indruk van de onderlinge samenwerking, die veel verder gaat dan het kijken naar wetenschap en technologie. Zwinkels: “Deze besturen kijken breder: naar onderzoekend en ontwerpend leren en met veel oog voor het duurzaam ontwikkelen van schoolbeleid, zodat het bij leerlingen en leraren echt beklijft. Het vormgeven van W&T heeft in de verschillende besturen mooie innovatiestrategieën opgeleverd, waarbij verschillende elementen uit een veranderaanpak in de praktijk werden gebracht. Zo wordt er bijvoorbeeld in een van de succesverhalen niet met één, maar twee techniekcoördinatoren per school gewerkt. Zo kan je met elkaar sparren en zorg je ervoor dat de ontwikkeling doorgaat, zelfs als één een nieuwe baan krijgt.”

  Lees hier het hele artikel.

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 01 december 2021

  Career Days ook dit jaar online

  Ieder jaar organiseert Jet-Net & TechNet de Career Days. Dit jaar vinden de Career Days plaats van 13...

  Lees meer
  Nieuws - 30 november 2021

  Hoe geef je vorm aan wetenschap- & technologie-onderwijs op de basisschool? Een provincie-brede aanpak helpt!

  Er is een groot tekort aan technisch personeel, terwijl de vraag naar technici de komende jaren alleen maar...

  Lees meer
  Nieuws - 15 november 2021

  Leerlingen uit STO-regio Nijmegen maken kennis met de 7 werelden van techniek

  Hoe laat je jongeren kennismaken met de volle breedte van techniek? En hoe maak je ze bewust van...

  Lees meer