• Actueel

  • Ook deelnemer worden?

    Lees meer
    07 februari 2022

    De halve finales van Vakkanjers komen eraan, voorbereidingen in volle gang

    Dit schooljaar is een recordaantal van ruim 10.000 leerlingen aan de slag gegaan met Vakkanjers. Met de challenge In het licht van Vincent worden de Vakkanjers uitgedaagd door Van Gogh Museum en ASML om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om de kunstwerken te behouden voor de toekomst. En om de verhalen van Vincent en de beleving van zijn schilderijen nieuwe dimensies te geven. 

    Veel Vakkanjer teams zijn op dit moment druk bezig met het uitwerken van hun ideeën en de eerste schoolwinnaars beginnen al binnen te druppelen. De schoolwinnaars mogen hun school vertegenwoordigen tijdens de halve finale van Vakkanjers die dit jaar online uitgezonden worden via YouTube. Het belooft een mooi evenement te worden waarin je in een half uur wordt meegenomen door de challenge, de ideeën en de teams. In de uitzending worden 10 finalisten per challenge bekend gemaakt.

    De halve finales vinden plaats op:

    • Vakkanjer Junior: 12 april 10.00 uur
    • Vakkanjer Pioneer: 12 april 13.00 uur
    • Vakkanjer Scout: 19 mei 10.00 uur
    • Vakkanjer Explorer: 19 mei 13.00 uur

    De link naar de live YouTube-uitzendingen ontvangen alle deelnemers per mail. Ben je geen deelnemer maar wil je de uitzending toch bekijken? Dat kan! We plaatsen de links t.z.t. ook op www.vakkanjers.nl/halvefinale

    Welkom in Van Goghs kleurrijke wereld

    Dit jaar stappen de Vakkanjers de kleurrijke wereld van Vincent van Gogh binnen. Hij vertelde verhalen met zijn brieven, tekeningen en schilderijen. Helaas hebben weersomstandigheden, licht en vervoer veel invloed op de conditie van zijn werk. De Vakkanjers van dit jaar gaan samen met het Van Gogh Museum en ASML zoeken naar betere manieren om de kunstwerken te behouden voor de toekomst. Zo zorgen ze ervoor dat de verhalen van Van Gogh voor altijd verteld kunnen blijven worden!

    “Bij het Van Gogh Museum vertellen we het verhaal van één van Nederlands beroemdste kunstenaars. Dat daar zowel voor als achter de schermen veel techniek bij komt kijken weten mensen vaak niet”, legt René van Blerk uit, Senior Educator van het Van Gogh Museum. “We zoeken altijd naar samenwerking, want we kunnen niet alles alleen. Zo helpt techbedrijf ASML, onze Partner in Science, bij het technisch onderzoek naar schilderijen. En zo zetten de Vakkanjers voor ons hun technische vaardigheden in bij het bedenken van nieuwe, creatieve manieren om mensen in de wereld van Vincent van Gogh te laten stappen.”

    Oplossingen bedenken

    Hoe kan je optimaal voor Vincents schilderijen zorgen? En hoe zijn ze het beste te presenteren? Hoe is zijn werk interactief te maken of hoe kun je de beleving van het verhaal erachter vergroten? En wat als het museum mobiel wordt gemaakt en het naar mensen toe wordt gebracht? Hoe ervaren en beleven mensen deze mobiele pop-up versies dan? Tijdens deze challenge vragen het Van Gogh Museum en ASML de Vakkanjers hiervoor concrete oplossingen te bedenken.

    Wil je meer informatie over deze challenge? Ga dan naar www.vakkanjers.nl/vincent

    Terug naar overzicht

    Meer nieuws

    Nieuws - 30 november 2023

    Het vernieuwde Jet-Net Loket brengt onderwijs en bedrijfsleven echt samen

    Jet-Net lanceert het vernieuwde Jet-Net Loket, een matchingtool die vraag en aanbod van scholen en het technisch bedrijfsleven...

    Lees meer
    Nieuws - 04 juli 2023

    SMC Nederland werkt samen met scholen om techniek een gezicht te geven

    Werk is er genoeg voor mensen met een bètatechnische opleiding. En goed betaald ook. Hoe komt het dan...

    Lees meer
    Nieuws - 04 juli 2023

    Morgen begint vandaag; techniek kleurt onze toekomst

    Vorige week publiceerde de Monitor Techniekpact de nieuwe cijfers van de technische onderwijs- en arbeidsmarkt. Hoewel de Monitor...

    Lees meer