• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  01 september 2021

  “Dat ontkennen juist erkennen is, was een hele goede eyeopener”

  Technisch onderwijsassistent Nicole van Beers over de workshop De Kracht van Taal en Beeld

  Voorjaar 2021 volgde Nicole van Beers van de Norbertus Gertrudis Mavo de online workshop De Kracht van Taal en Beeld. “Een dikke aanrader voor wie net als ik met middelbare scholieren werkt. Maar ook voor anderen! Hoe leuk is het niet om te leren hoe je allerlei vooroordelen over techniek kunt beïnvloeden met ander taalgebruik en een andere aankleding van je boodschap?”

  Nicole van Beers werkt in het onderwijs én in de techniek. “Ik ben momenteel technisch onderwijsassistent bij de Norbertus Gertrudis Mavo. En ik werk in een research & development-laboratorium waar we ons bezighouden met de valorisatie van reststromen uit de tuin- en akkerbouw.” Het enthousiasme onder jongeren voor de techniek verhogen, dat doet ze graag. “Ik vind het vooral belangrijk om te proberen meer meiden in de techniek geïnteresseerd te krijgen. Voor ons vrouwen is in de wereld van de techniek nog een hele slag te maken. Mijn hele werkleven was ik aldoor de enige vrouw of een van de weinige vrouwen. Ik huiver als ik op een vakbeurs voor de glastuinbouw kom.  Van de weinige vrouwen die er al rondlopen, loopt het gros in een rokje en serveert de koffie. Ook mijn beide dochters, werkzaam in de levensmiddelentechnologie en de logistiek, zijn nog steeds uitzonderingen in een mannenwereld. En op school merk ik dat techniek vooral onder meiden echt een negatief imago heeft. ‘Ze kennen helaas niet de mooie en interessante kanten die techniek biedt’. De zorg, ontwerpen, voeding, entertainment, al die domeinen waar meiden warm voor lopen: ze weten onvoldoende dat die ook bomvol techniek zitten. Ook van die kant ben ik dus heel gemotiveerd om de beeldvorming aan te pakken.” Bij een regionale STO-bijeenkomst maakte Nicole een lezing mee over het concept van framing en hoorde ze over de workshop De kracht van taal en beeld. “Daar wilde ik meer over weten!”

  Spelen met toon en taal

  “In de workshop werd me glashelder hoe belangrijk het is om je boodschap over techniek te voorzien van de juiste toon en taal. Je kan inhoudelijk wel super enthousiaste verhalen houden, maar als je met je verhaal allerlei onbewuste beelden triggert bij degene met wie je communiceert, dan werkt het niet hè.

  Een eyeopener vond ik ook dat ontkennen erkennen is. Dat het benoemen van negatieve stereotypen zorgt voor bevestiging in de hoofden van je leerlingen. Als je begint met ‘Je denkt misschien dat techniek niet voor meisjes is, maar…’, dan is er een grote kans dat de luisteraar denkt: techniek is niet voor meisjes. Een andere mooie les was dat je beter niet zegt dat je nauwkeurig moet zijn of werken als je bijvoorbeeld laborant wil worden, maar: ‘Wij leren jou om heel precies te zijn.’ Dan trigger je niet meteen de gedachte: ik ben niet nauwkeurig, dus niets voor mij. En zo kan ik nog wel even doorgaan.”

  “Kortom: nu ik weet dat maar 20 procent van de keuzes die mensen maken bewuste keuzes zijn, probeer ik heel gericht onbewuste ideeën en vooroordelen bij leerlingen te beïnvloeden. En ik heb tal van tips gekregen hoe ik dat moet doen. Een aanrader!”

  Ben je op zoek naar tips voor het taal- en beeldgebruik bij techniekpromotie? Klik dan hier.

   

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 30 november 2023

  Het vernieuwde Jet-Net Loket brengt onderwijs en bedrijfsleven echt samen

  Jet-Net lanceert het vernieuwde Jet-Net Loket, een matchingtool die vraag en aanbod van scholen en het technisch bedrijfsleven...

  Lees meer
  Nieuws - 04 juli 2023

  SMC Nederland werkt samen met scholen om techniek een gezicht te geven

  Werk is er genoeg voor mensen met een bètatechnische opleiding. En goed betaald ook. Hoe komt het dan...

  Lees meer
  Nieuws - 04 juli 2023

  Morgen begint vandaag; techniek kleurt onze toekomst

  Vorige week publiceerde de Monitor Techniekpact de nieuwe cijfers van de technische onderwijs- en arbeidsmarkt. Hoewel de Monitor...

  Lees meer