• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  05 februari 2020

  Breng technologie tot leven met een bedrijfsbezoek

  Leerlingen in het voortgezet onderwijs maken al op jonge leeftijd belangrijke keuzes. Hoe laat je ze zelf ontdekken of techniek en technologie iets voor ze is? Terra Wolvega organiseert samen met carrosseriebouwer Heiwo al jaren gastlessen en bedrijfsbezoeken voor de leerlingen. Docent Yoran Scholte: “Iedereen krijgt hier een goed beeld van hoe het er in een technisch bedrijf aan toegaat.”

  Een bedrijfsbezoek dik anderhalf uur spannend houden voor een groep vmbo-leerlingen? Heiwo uit Wolvega weet er wel raad mee. De fietsen staan amper geparkeerd voor het bedrijf of de eerste leerling krijgt al een nietpistool in zijn handen gedrukt. In de negentig minuten die volgen, klimmen de eerste- en tweedejaarsleerlingen onder meer achter het stuur van een truck, mogen ze helpen in de spuitcabine en assisteren ze bij het bestickeren van een oplegger. Naar huis? Nog even niet.

  Zelf doen

  Zien en horen hoe een grote oplegger wordt gebouwd is al mooi, weet begeleidend docent Yoran Scholte. Maar de praktijk – zelf doen – vinden de leerlingen natuurlijk nog veel leuker. “Hun interesse wordt getriggerd, dat zie je meteen. Hier mogen de leerlingen van alles en nog wat doen. Dat zie je graag als docent. Er verschijnt een glimlach op de gezichten als ze leuke dingen kunnen doen. Daar kan geen les tegenop.”

  Alles mag

  De leerlingen krijgen tijdens hun ronde door de enorme hallen uitleg en instructie van Jans Vos van Heiwo, die al tientallen gastlessen en bedrijfsbezoeken achter de rug heeft. Zijn credo: (bijna) alles mag. “Als ik hier alleen maar sta te vertellen, haakt iedereen snel af. Daarom zetten we bij elk bezoek in op zo veel mogelijk interactie en doe-activiteiten. Als je niet kunt proeven en voelen hoe het hier gaat, kun je ook geen weloverwogen keuze voor techniek maken. Zo simpel is het.”

  Keuze in praktijkvakken

  “Als school willen wij de leerlingen zo veel mogelijk helpen bij het maken van de juiste keuze”, zegt docent Scholte. “Dat is ook een van de redenen dat we bij bedrijven op bezoek gaan, als onderdeel van praktijkvakken. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Daarom is het zo belangrijk om rond te kunnen kijken in verschillende branches om te ontdekken wat bij je past. En daar hoort techniek als optie zeker bij. We hopen de leerlingen zo beter voor te bereiden op hun keuze.”

  Deuren open

  De gebouwen van Heiwo meten bij elkaar ruim 22.000 vierkante meter. En iedereen in Wolvega kent de naam Heiwo wel. “Toch heb je als jonge leerling geen idee wat er achter die deuren gebeurt”, zegt Jans Vos van het carrosseriebedrijf. “Daarom zetten we onze deuren graag open voor dit soort bedrijfsbezoeken. Daarnaast geef ik ook gastlessen bij Terra. Zo zijn we op verschillende manieren actief om de jongens en meiden enthousiast te maken voor techniek. Hoe eerder je ze laat kennismaken met de mogelijkheden in techniek, hoe beter.”

  Carrièrekansen

  Voor Heiwo zijn gastlessen en bedrijfsbezoeken elk jaar vaste prik. “Niet omdat die leerlingen allemaal bij ons moeten komen werken”, stelt Vos. “Maar we zien natuurlijk wel graag dat leerlingen goed om zich heen kijken en dus ook techniek kunnen ontdekken. Je hebt op zo veel plekken met techniek te maken, de carrièrekansen zijn meer dan goed. Dan zou het zonde zijn om niet op zijn minst te onderzoeken of techniek iets voor je is. Daar proberen we de leerlingen bij te helpen. Vooral door te laten zien dat je hier iets kunt doen waar je plezier in hebt. Dat kunnen ze nu zelf ervaren.”

  Jet-Net & TechNet: meer samenwerking tussen scholen en bedrijven

  Binnen Jet-Net & TechNet werken bedrijven en scholen samen om meer jongeren te laten kennismaken met techniek en technologie. Het netwerk telt duizenden bedrijven en scholen die elkaar vinden in activiteiten binnen én buiten de regio. Samen zorgen we ervoor dat jongeren zich met een reëel en positief beeld kunnen oriënteren en zo een bewuste keuze kunnen maken voor een technisch profiel, vervolgopleiding en carrière. Ook lid worden van het groeiende netwerk? Kijk dan hier. Zelf een gastles of bedrijfsbezoek organiseren? Kijk hoe dat werkt op de website van het Jet-Net & TechNet Loket.

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 04 april 2024

  Jet-Net herinneringen uit het veld

  De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

  Lees meer
  Nieuws - 26 maart 2024

  Jet-Net gaat regionaal verder

  De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

  Lees meer
  Nieuws - 06 maart 2024

  Career Days van start in Zwolle

  Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

  Lees meer