• Actueel

  • Ook deelnemer worden?

    Lees meer
    04 april 2019

    Bijna 100 scholieren strijden ‘Bèta Battle’ bij de RUG

    Maandag 8 april gaat het voor een selecte groep scholieren niet om biologie, schei-, wis- en natuurkunde uit de schoolboeken, maar staan techniek en wetenschap van vooraanstaande noordelijke ondernemingen centraal. Op deze dag is de Bernoulliborg van de Rijksuniversiteit de arena voor bijna 100 leerlingen van 8 scholen uit Noord-Nederland. Zij strijden de ‘Bèta Battle’. De deelnemers zijn geselecteerd via voorrondes op internet. Robert Jan Poppen, manager van de zoutfabriek van Nouryon (voorheen AkzoNobel) in Delfzijl opent de ‘Bèta Battle’ dit jaar.

    Het event wordt georganiseerd door organisaties die lid zijn van het Jongeren en Technologie Netwerk Jet-Net, een samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid. “De leerlingen tweede klas havo en vwo zijn geselecteerd door vier voorrondes met pittige vragen via internet”, aldus gastheer Theo Jurriens van de Faculteit Science & Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). In deze voorrondes staan onderwerpen gerelateerd aan de deelnemende bedrijven centraal.

    Waterraketten

    Tijdens de finaledag organiseren Nouryon, de RUG en de provincie Drenthe diverse workshops. Zo verzorgt de provincie Drenthe een workshop over het gebruik van duurzame energie, Nouryon over de veelzijdigheid van het Groningse ‘witte goud’ oftewel zout, terwijl de RUG de scholieren laat verwonderen over de wiskunde van geheimschrift. Daarnaast is er een individuele kennisquiz. Traditiegetrouw wordt de dag afgesloten met de lancering van waterraketten. Aan het eind van de dag weten we wie de slimste scholier en school van Noord-Nederland zijn. En weten we wie de opvolger wordt van het Praedinius Gymnasium, winnaar 2017 en 2018.

    Jet-Net

    In Jet-Net, een initiatief van overheid en een aantal grote ondernemingen, zetten bedrijven samen met havo/vwo-scholen uitdagende activiteiten op die aansluiten bij de bètavakken. De activiteiten zijn gericht op het verrijken van de lesstof met concrete praktijkvoorbeelden en op het zichtbaar maken van de toekomstperspectieven in de techniek.

    Deelnemende scholen

    CSG Dingstede Meppel, Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum Appingedam, Esdal College Emmen, CSG Liudger Drachten, Leeuwarder Lyceum Leeuwarden, Praedinius Gymnasium Groningen, Stadslyceum Groningen en RSG de Borgen Leek.

    Deelnemende bedrijven

    BASF, FrieslandCampina, NAM, Nouryon, Philips, Provincie Drenthe, Rijksuniversiteit Groningen en Wetsus.

    Meer informatie en de aftermovie is te vinden op: http://www.jet-net-quiz.nl/

    Terug naar overzicht

    Meer nieuws

    Nieuws - 08 mei 2023

    ‘Door corona is de context van techniek cruciaal gebleken’

    Jongeren hebben meer behoefte aan praktijkopdrachten en context in de les, dat blijkt uit dit onderzoek dat wij...

    Lees meer
    Nieuws - 03 mei 2023

    ‘Er liggen veel kansen in het verhelderen van het beeld dat leerlingen van techniek hebben’

    Ieder schooljaar zijn er opnieuw veel leerlingen die talent hebben voor bètatechniek, maar uiteindelijk niet kiezen voor een...

    Lees meer
    Nieuws - 25 april 2023

    Succesfactoren: hoe verhogen we de keuze voor een technisch profiel?

    De afgelopen jaren zien we een afname in het aantal jongeren dat kiest voor een technisch profiel op...

    Lees meer