• Actueel

  • Ook deelnemer worden?

    Lees meer
    01 april 2020

    Toffe initiatieven voor thuisleren!

    Ook nu de scholen weer deels opengaan zal onderwijs op afstand de komende tijd nog steeds nodig zijn om leerlingen en studenten hun lessen te laten volgen. Handige online tools zijn dus meer welkom dan ooit. Uiteraard voor de afwisseling voor leerlingen, maar ook ter inspiratie voor de leerkrachten. Veel van de initiatieven zijn speciaal vanwege de coronacrisis in het leven geroepen of bestonden al en bieden hun diensten nu gratis of goedkoper aan. Samen komen we er wel door heen. Een aantal toffe initiatieven voor thuisleren op een rijtje!

    Algemene tips voor thuisleren

    Collectief in vakmanschap
    Het Lerarencollectief biedt de online serie ‘Collectief in Vakmanschap – beter thuis in afstandsonderwijs’. Vijf korte tutorials van collega-leraren en gerenommeerde onderwijsprofessionals bieden een helpende hand bij het online lesgeven.

    Studenten helpen scholieren
    Ook studenten schieten te hulp, zij geven scholieren gratis online bijles en andere hulp bij de vakken waar ze moeite mee hebben via www.studentenhelpenscholieren.nl

    Les op afstand
    Kennisnet helpt met lesopafstand.nl het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Je vindt hier ondersteuning en tips voor de aanpak van online lessen. Ook biedt de website een overzicht van toepassingen, leermiddelen en leveranciers.

    Lesmateriaal voor elk thema 
    Op Wikiwijs vind je ruim 400.000 online lessen inclusief kwalitatief lesmateriaal klaar voor gebruik, nu gratis beschikbaar!  Wikiwijs biedt lessen voor zowel PO als VO en voor elk thema, van Nederlands tot wiskunde tot economie, maar ook actueler zoals bijvoorbeeld lessen over corona en epidemieën.

    OOL op afstand
    Veel scholen zijn dit schooljaar gestart met Onderzoekend & Ontwerpend Leren (OOL), maar hoe laat je leerlingen in deze tijd op afstand werken aan OOL? Lessen en hulpmiddelen om Onderzoekend & Ontwerpend Leren thuis toe te passen vind je daarom op de website van TechyourFuture!

    W&T lessen voor thuis
    Bètapunt Noord informeert over de laatste ontwikkelingen op gebied van Wetenschap & Technologie in Noord-Nederland en biedt een overzicht met tips voor wetenschap- en technologielessen en -opdrachten die thuis uit te voeren zijn. Ook Wetenschap de klas in en Kenniscentrum Wetenschap en Technologie Gelderland bieden een overzicht met tips en activiteiten om thuis met wetenschapseducatie aan de slag te gaan.

    Stream the professor
    Elke woensdagochtend is om 11:00 een livestream op YouTube met een professor van de Universiteit Utrecht. Leerlingen kunnen de professor vragen stellen via de chat aan de zijkant van het scherm. Elke week is er een andere professor die een ander onderwerp bespreekt. Je kunt de afgelopen sessies ook terugkijken!

    Online bedrijfsbezoek
    Had je met jouw klas een leuk bedrijfsbezoek gepland bij een technisch bedrijf maar kan dat nu niet doorgaan? Neem online een kijkje bij vier technische bedrijven met de YouTube-serie Bekijk ’t ff! Lize Korpershoek gaat op bezoek bij Fujifilm, Rijkswaterstaat, Urenco en de Calcite Factory van Waternet.

    Rekenen en taal

    Muiswerk
    Iedere leerling slim laten groeien in rekenen en taal, dat is het doel van Muiswerk Educatief. Ze zijn ontwikkelaar en uitgever van slimme, online programma’s in rekenen en taal voor het onderwijs op po-, vo- en mbo-niveau.

    Rekentuin
    In Rekentuin oefenen leerlingen vanaf groep 1 t/m 8 spelenderwijs en op hun eigen niveau rekenvaardigheden met uitdagende online rekenspellen, aansluitend op de methode.  Rekentuin is onderdeel van oefenweb.nl en kan kosteloos uitgeprobeerd worden.

    Natuur en techniek

    Biomimicry
    Biomimicry draait om het nastreven van de genialiteit van de natuur op het gebied van ontwerpen van producten, processen en systemen. Speciaal voor het primair onderwijs en voortgezet onderwijs zijn er lespakketten die leerlingen alles leren over dit ‘leren over techniek door de natuur’.

    OERRR
    Leer hoe je dieren helpt of knutsel mooie dingen met vondsten uit de natuur met de speeltips van OERRR van Natuurmonumenten. Maak bijvoorbeeld een vogelhuisje, check of je bloemzaadjes van vorig jaar het nog doen of maak zelf natuurlijke verf. Zo zijn je leerlingen ook nog een beetje in de natuur!

    De Uitvinders Online
    Basisscholen die willen dat kinderen ook thuis kunnen werken aan 21st century skills op het gebied van creativiteit en techniek, kunnen terecht bij De Uitvinders Online. Hier worden leerlingen uitgedaagd om zelf uitvindingen te bedenken, te bouwen en online te presenteren.

    NEMO
    Museum NEMO staat bekend om zijn kettingreactie, een demonstratie over actie en reactie. Helaas is het museum nu dicht, maar dat houdt de kettingreactie niet tegen. Het museum roept iedereen op om mee te bouwen aan de grootste online kettingreactie. Kijk op de website hoe jouw leerlingen mee kunnen doen. Leuk voor de hele klas!

    Naast de kettingreactie biedt NEMO ook een Maakkunde lesmethode. Een module met vier hands-on lessen op basis van ontwerpend en onderzoekend leren: deze lesmethode maakt wetenschap en technologie leuk voor leerlingen én leerkrachten.

    Squla
    Squla is een online platform dat ruim 70.000 quizzen en games aanbiedt, van rekenen tot taal tot engels voor groep 1 t/m groep 8. Ze hebben ook een speciale Natuur en Techniek sectie waar kinderen van alles leren over bijvoorbeeld machines, de ruimte en zwaartekracht. Leuk en leerzaam tijdverdrijf voor je leerlingen!

    Ruimte en Chemie

    Thuis in de ruimte
    Laat je leerlingen de ruimte vanuit huis verkennen met thuisinderuimte.nl! Lessen, activiteiten en informatie over de fascinerende wereld van de ruimtevaart. Voor álle kinderen, ouders en leerkrachten van Nederland die thuis zitten door corona. Elke dag komt er nieuwe content online om mee aan de slag te gaan.

    Ontdek chemie
    Centrum JongerenCommunicatie Chemie laat kinderen en jongeren kennismaken met chemie en life sciences zodat ze hun talenten hierin kunnen ontdekken en later de goede studiekeuze maken. Voor nu bieden ze talloze proefjes die jouw leerlingen met alledaagse materialen makkelijk thuis kunnen uitvoeren. Ook zitten er dagelijks van 10.00 uur tot 22.00 uur professionals klaar om scheikundevragen van leerlingen te beantwoorden via de vraagbaak van C3.

    ICT

    Bomberbot lessen
    De basiskennis van programmeren meegeven aan je leerlingen? Gebruik dan bomberbot. Hier vind je programmeerlessen met gebruik van puzzels en een robot waarmee op een speelse manier basiskennis wordt opgedaan over programmeren. Geschikt voor leerlingen van groep 5 tot groep 8.
    Website: https://bomberbot.com/nl/thuis

    Gastles app maken
    Jouw leerlingen in 2 uur tijd een app in elkaar laten zetten? Dan kan met de gastles van Brainport die wordt aangeboden voor vier masterstudenten van de Eindhoven School of Education (TU/e). Er is keuze uit een chat app of een reactietijd app. Neem contact op voor de mogelijkheden.

    Toekomstkunde

    Circulaire economie
    Wil jij jouw leerlingen in deze tijd iets bijbrengen over circulaire economie? Leer ze meer over hun favoriete voorwerp: hun smartphone. Van welke grondstoffen wordt het eigenlijk gemaakt, waarom het zo belangrijk is om mobieltjes te recyclen en wat zijn de effecten op mens en milieu zijn van deze industrie? Ontdek het in de lesbrief ‘e-waste en de grondstoffen van je mobieltje’.

    Duurzame voedseltransitie
    Bewustwording van en kennis over duurzame voedselproductie is nu, met het oog op de toekomst, belangrijker dan ooit. Laat je leerlingen antwoorden vinden op vragen als ‘wat is een duurzaam voedselsysteem?’ en ‘Hoe ga je voedselverspilling en -verlies tegen?’ in dit online lesprogramma over duurzame voedseltransitie voor leerlingen van het voortgezet- en beroepsonderwijs.

    Op zoek naar nog meer online onderwijsaanbod, bekijk dan deze tips van de Vereniging van Universiteiten.

    Terug naar overzicht

    Meer nieuws

    Nieuws - 04 april 2024

    Jet-Net herinneringen uit het veld

    De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

    Lees meer
    Nieuws - 26 maart 2024

    Jet-Net gaat regionaal verder

    De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

    Lees meer
    Nieuws - 06 maart 2024

    Career Days van start in Zwolle

    Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

    Lees meer