• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  24 oktober 2018

  Beroepenevenement Techniek Tastbaar laat leerlingen de Zeven Werelden van Techniek ervaren

  Je kunt je pas een beeld vormen van een technisch beroep als je het zelf hebt meegemaakt. Wil je leerlingen enthousiast maken voor beroepen waarin techniek en technologie een belangrijke rol spelen, dan moet je kinderen en jongeren zelf laten ontdekken wat de mogelijkheden zijn door ze in contact te brengen met bedrijven in de technische sector. Dat is zo’n beetje de gedachte achter Techniek Tastbaar, een serie belevenisevenementen op verschillende plekken in Noord-Nederland, waarbij leerlingen in de leeftijd van 10 tot 16 jaar kennis kunnen maken met techniek en technologie bij bedrijven in hun eigen regio. Een Techniek Tastbaar evenement staat helemaal in het teken van ‘beleving’ en ‘doen’. Zo komen de leerlingen én hun ouders in aanraking met zoveel mogelijk facetten van technische beroepen.

  Inspireren, verwonderen, enthousiasmeren

  Tijdens Techniek Tastbaar wordt voor leerlingen duidelijk dat techniek overal om hen heen is. Het is een niet weg te denken onderdeel van ons dagelijks leven. Soms is het zo gewoon dat leerlingen er niet eens meer over nadenken, soms is het een nieuwe toepassing gericht op de toekomst. Techniek Tastbaar wil leerlingen inspireren en verwonderen. Daarom laten de deelnemende bedrijven zien hoe leuk, afwisselend en uitdagend techniek is. Hiervoor laten ze leerlingen zelf de handen uit de mouwen steken. Zo kunnen ze lekker uitproberen en ontdekken wat hen het meeste aanspreekt of welke vorm van techniek het beste bij hen past. Leerlingen die de smaak te pakken hebben, kunnen tijdens het evenement ook meteen kijken welke opleiding ze nodig hebben om beroepsmatig met de techniek van hun voorkeur aan de slag te gaan.

  Succesformule

  Dat dit concept werkt blijkt uit de bezoekersaantallen. Per evenement komen er tussen de duizend en achttienhonderd bezoekers langs. Zeventig procent daarvan zijn leerlingen. De overige dertig procent zijn ouders en/of verzorgers.

  Techniek Tastbaar richt zich op een brede doelgroep. De evenementen zijn bedoeld voor leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisschool, leerlingen uit het vmbo (mbo-niveau) leerlingen van havo en vwo, leerlingen van ROC’s en hun ouders en/of verzorgers.

  Positieve beeldvorming techniek

  Techniek Tastbaar wil het beeld dat veel kinderen en jongeren bij techniek hebben positief beïnvloeden. Nog te vaak wordt een technisch beroep geassocieerd met zwaar en vies werk, terwijl dit in heel veel gevallen niet zo is. Techniek Tastbaar toont de diversiteit binnen de technische sector. De Zeven Werelden van de Techniek staan daarbij centraal. Daarnaast wil Techniek Tastbaar de samenhang tussen de verschillende technische disciplines laten zien. In veel beroepen wordt immers gewerkt met uiteenlopende technologische toepassingen.

  Lokale samenwerking

  Een Techniek Tastbaar evenement komt tot stand door een samenwerking tussen scholen en bedrijven in een regio die daarbij ondersteuning krijgen van Jet-Net/TechNet. Techniek Tastbaar is niet alleen een evenement vóór jongeren maar ook dóór jongeren. Want de leerlingen van de deelnemende scholen worden ingezet bij de organisatie.

  In 2018 worden er Techniek Tastbaar evenementen georganiseerd in Steenwijk, Drachten, Heerenveen, Sneek en Leeuwarden.

  Meer informatie over Techniek Tastbaar is te vinden op: https://www.techniektastbaar.nl/ en https://nl-nl.facebook.com/TechniekTastbaar/

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 04 april 2024

  Jet-Net herinneringen uit het veld

  De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

  Lees meer
  Nieuws - 26 maart 2024

  Jet-Net gaat regionaal verder

  De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

  Lees meer
  Nieuws - 06 maart 2024

  Career Days van start in Zwolle

  Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

  Lees meer