• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  19 oktober 2020

  Basisschoolleerlingen ontdekken de 7 werelden van techniek

  Leerlingen prikkelen om technische uitdagingen aan te gaan, ook als ze denken dat techniek niets voor hen is? TechnoDiscovery in Ede slaagt daar in samenwerking met het basisonderwijs verrassend goed in. Deze ontdekplek wist binnen een half jaar na haar start al meer dan 1000 leerlingen aan het onderzoeken en experimenteren te krijgen. De 7 werelden van techniek vormen daarbij een fijne inspiratiebron.

  Techniek is inmiddels niet meer uit ons leven weg te denken. Het zit overal en in bijna alles. Dat is de boodschap die TechnoDiscovery aan kinderen meegeeft. Niet door het hardop te zeggen, maar door het ze te laten ervaren. Zodat ze techniek niet zien als iets voor ‘echte techneuten’, maar open blijven of gaan staan voor alles wat je met techniek kan doen en bereiken.

  Elke week komen er tientallen basisschoolleerlingen naar TechnoDiscovery om zich onder te dompelen in een experimenteerwereld. ‘Op missie gaan’, noemen ze dat bij TechnoDiscovery. Projectleider Hans Krijgsman: “In duo’s moeten ze een paar verschillende opdrachten of ‘missies’ proberen te volbrengen. Elke opdracht is verwerkt in een verhaal dat aansluit bij de belevingswereld van kinderen.”

  Pizzadrone

  Zo is er een opdracht waarbij leerlingen met een drone aan de slag mogen. Bij TechnoDiscovery zeggen ze dan niet alleen maar droog ‘Laat de drone van punt A naar punt B vliegen’. Krijgsman: “We maken er een verhaal van waarbij de drone een hulpmiddel is om het werk van pizzabezorgers makkelijker te maken die vaak pizza’s moeten bezorgen op de hoogste verdiepingen van torenflats. Krijgen zij het voor elkaar om de drone op de juiste hoogte op een galerij te laten landen?” Voor sommige leerlingen is het lastig om niet bij de hand genomen te worden. Maar door opdrachten heel concreet en beeldend te maken krijg je ook hen aan de gang, zo is de ervaring van Krijgsman en zijn collega’s.

  Telkens een ander jasje

  TechnoDiscovery gebruikt de 7 werelden van techniek doelbewust als onderlegger bij haar aanbod. Die werelden geven handvatten om alle vormen en niveaus van techniek zichtbaar te maken, in telkens een ander jasje en een andere setting. “Je kunt het hebben over het ziekenhuis, over gezonde voeding, over energieverbruik, over verkeersveiligheid. Al dat soort thema’s laten we in onze missies terugkomen. De ene keer doen de leerlingen een aantal missies op het terrein van ‘Mobiliteit en Design’, de volgende keer missies rond bijvoorbeeld ‘Lijf en Techniek’. Zo laten we leerlingen met de hele breedte van technische toepassingen in aanraking komen en kun je alle leerlingen enthousiasmeren, of ze nu geïnteresseerd zijn in mode, milieu, autotechniek of de wereld van de gezondheidszorg.”

  Meer weten over de manier waarop je met behulp van de 7 werelden van techniek de interesse van basisschoolleerlingen voor techniek verhoogt? Lees hier een uitgebreid interview met Hans Krijgsman van TechnoDiscovery.

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 30 november 2023

  Het vernieuwde Jet-Net Loket brengt onderwijs en bedrijfsleven echt samen

  Jet-Net lanceert het vernieuwde Jet-Net Loket, een matchingtool die vraag en aanbod van scholen en het technisch bedrijfsleven...

  Lees meer
  Nieuws - 04 juli 2023

  SMC Nederland werkt samen met scholen om techniek een gezicht te geven

  Werk is er genoeg voor mensen met een bètatechnische opleiding. En goed betaald ook. Hoe komt het dan...

  Lees meer
  Nieuws - 04 juli 2023

  Morgen begint vandaag; techniek kleurt onze toekomst

  Vorige week publiceerde de Monitor Techniekpact de nieuwe cijfers van de technische onderwijs- en arbeidsmarkt. Hoewel de Monitor...

  Lees meer