• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  28 september 2022

  20 jaar Jet-Net: technologie belangrijker dan ooit!

  Dit schooljaar bestaat Jet-Net 20 jaar. Het feestjaar werd afgelopen woensdag 21 september afgetrapt vanuit het Philips Stadion in Eindhoven. Hier kwamen zo’n 125 gasten van Jet-Net bijeen. Sebastiaan Smit, manager van Jet-Net, kijkt er positief op terug: “De kracht van het Jet-Net netwerk werd mooi zichtbaar tijdens het 20-jarig jubileum. Verhalen uit het verleden werden gedeeld met het heden en toekomstplannen werden geschetst. Gedreven vanuit een tijdloze ambitie: samen jongeren enthousiasmeren voor technologie.”

  De jubileumgasten werden ontvangen tijdens de Expositie van de ScienceMakers. Door heel Nederland – en ook in het buitenland – vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap en technologie. Tijdens deze wedstrijden maken jongeren (10-18 jaar) de meest ingewikkelde berekeningen en briljante uitvindingen. Sinds 2015 huldigt Nederland dit talent tijdens ScienceMakers Awards. Veel van de ScienceMakers hebben hun project tentoongesteld aan elkaar en overige bezoekers op de Expositie, waaronder ouders, leraren, wedstrijdcoördinatoren en gasten van Jet-Net.

  Na de Expositie verzamelden alle gasten zich in de zaal waar tijd werd genomen om terug te blikken, stil te staan bij het nu en vooruit te kijken naar de toekomst. Het programma werd geopend met een terugblikvideo; een verzameling van mooie momenten van de afgelopen 20 jaar. Samen met Beatrice Boots (bestuurder van Platform Talent voor Technologie) en Hans de Jong (oud-President van Philips en lid van de Raad van Toezicht van PTvT) werden mooie herinneringen opgehaald. Hans de Jong vertelt: “We mogen echt trots zijn op wat we met zijn allen al 20 jaar voor leerlingen realiseren. Het zijn de enthousiaste docenten die met de mensen in de bedrijven het verschil maken. Dat moeten we koesteren want we zien dat leerlingen dit nodig hebben om een bewuste keuze te kunnen maken.”

  Keynote spreker, econoom en journalist Mathijs Bouman sprak over de huidige situatie. Organisaties zoals Jet-Net zijn juist nu nog meer nodig dan ooit. Hij nam de gasten mee in zijn verhaal. “De Nederlandse economie loopt vast, want er zijn veel te weinig technici,” bracht Bouman als statement.

  Op dit moment voert Motivaction samen met Youngworks een hernieuwd onderzoek uit in opdracht van Platform Talent voor Technologie. Ze bekijken de aantrekkelijkheid van techniek en technologie bij jongeren. Talia Cohen Rodrigues, onderzoeker bij Motivaction, gaf de gasten van het jubileum een sneak preview van de eerste resultaten. Wat is hun houding ten aanzien van techniek en technologie en welke rol heeft COVID-19 hierop gehad? Het volledige onderzoek wordt eind dit jaar gepubliceerd.

  Natuurlijk konden diegenen waar het om gaat niet ontbreken op deze feestelijke bijeenkomst: de leerlingen. Een team van de FIRST LEGO League, dat vanaf dit schooljaar onderdeel is van het programma van Jet-Net, kwamen vertellen over hun project. Wat leren ze ervan? En waarom vinden ze het zo leuk en belangrijk?

  De dag stond uiteraard ook in het teken van ontmoeten; het technisch bedrijfsleven, onderwijs en ministeries ontmoetten elkaar tijdens het walking dinner. Nieuwe ideeën werden opgedaan en toekomstplannen werden gemaakt.

  Alle gasten werd de vraag gesteld: Wat vind jij onmisbaar bij Jet-Net in de toekomst? Een live-tekenaar ging aan de slag met de antwoorden. Woorden als samenwerken, beweging en regie kwamen naar boven met als belangrijkste: we zetten de leerling centraal. Anne Marie Heij, Beleidssecretaris Koninklijke Metaalunie, vindt de zichtbaarheid en betrokkenheid van MKB-bedrijven onmisbaar. Ze zegt: “Jet-Net heeft de bedrijven nodig die bijna niemand bij naam kent, maar die wel de trappen van Utrecht Centraal hebben gemaakt, het decor en de stage van het Eurovisie-songfestival, de prullenbakken in de trein, buffervaten voor wateropslag en de attracties van de Efteling.” Ook andere gasten hebben hun bijdrage geleverd aan de tekening, die hier te bekijken is. Met deze tekening als leidraad, gecreëerd door het netwerk van Jet-Net, gaan we de komende 20 jaar verder met het enthousiasmeren van jongeren voor techniek en technologie.

  Het hele schooljaar (2022 – 2023) vieren we het jubileum van Jet-Net, met mooie verhalen en inspirerende momenten. Hierover zie je binnenkort meer voorbij komen. Houd ook onze agenda in de gaten, zodat je bij kunt houden welke activiteiten plaatsvinden bij jou in de regio.

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 04 april 2024

  Jet-Net herinneringen uit het veld

  De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

  Lees meer
  Nieuws - 26 maart 2024

  Jet-Net gaat regionaal verder

  De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

  Lees meer
  Nieuws - 06 maart 2024

  Career Days van start in Zwolle

  Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

  Lees meer