Ook deelnemer worden?

Lees meer

Tips voor scholen: gastles of bedrijfsbezoek organiseren

Om ervoor te zorgen dat de activiteit slaagt en jouw leerlingen enthousiast worden voor techniek is een goede voorbereiding belangrijk. Lees de tips over de voorbereiding door jouw leerlingen, de praktische afstemming met het bedrijf en bekijk voorbeeldmails voor ouders.

Tip 1: Afstemmen met bedrijf

Om een aansprekende gastles of bedrijfsbezoek te kunnen geven, zijn er een paar dingen die je moet overleggen met het bedrijf. Wie krijgt het bedrijf straks voor zich zodat zij zich optimaal kunnen voorbereiden? Wat is het doel van de les? En wat er is allemaal nodig? Zo weet je waar je aan toe bent en sluit de activiteit goed aan op jouw groep leerlingen.

Je weet zeker dat je alles hebt besproken met deze checklist voor afstemmen met het bedrijf.

Tip 2: Handig organiseren van de logistiek

Om de gastles of het bedrijfsbezoek soepel te laten verlopen, moeten ook een paar praktische zaken geregeld worden. Informeer bijvoorbeeld alle betrokkenen goed en tijdig over de afspraken en de bijdrage die van hen gewenst zijn. Dit helpt bij een positief effect van de activiteit. Om te weten wat je allemaal geregeld moet hebben, kun je deze checklist logistiek downloaden.

Wanneer je bij een bedrijfsbezoek begeleiders inzet, kan je een mail sturen met de praktische informatie. Gebruik hiervoor deze voorbeeldmail.

Tip 3: Een goede voorbereiding en reflectie geeft effect

Als leerlingen goed voorbereid de gastles of het bedrijfsbezoek ingaan en erop reflecteren, krijgt de activiteit betekenis. Betrek hierbij volwassenen die hen hierin begeleiden, zoals bijvoorbeeld de mentor, docenten of ouders. Zo doen leerlingen een praktijkervaring op die bijdraagt aan hun loopbaanoriëntatie. Ook helpt het dat leerlingen meer gefocust deelnemen aan de gastles of het bedrijfsbezoek.

Plan tijd in voor de voorbereiding en reflectie. In deze checklist voorbereiding en reflectie vind je voorbeeldopdrachten hoe je dit kunt vormgeven en een aantal formats die je hiervoor direct kunt gebruiken.

Tip 4: Ouders betrekken

Ouders zijn belangrijke beïnvloeders als het gaat om het maken van loopbaankeuzes. Zo kiezen leerlingen vooral voor een opleiding als hun ouders daar echt achterstaan. Vaak hebben ouders en leerlingen een beperkt beeld van de beroepsmogelijkheden in de techniek. Daardoor zetten ze gemakkelijk een streep door techniek als loopbaanoptie. Belangrijk dus om ook ouders kennis te laten maken met techniek om ze er een beter en positief beeld van te geven. Als je ouders betrekt bij de activiteit, kunnen ze techniek zelf ervaren en beter het gesprek met hun kind aangaan. Hoe?

  • Informeer de ouders per e-mail over het waarom van de gastles of het bedrijfsbezoek, over het bedrijf en hoe zij met hun kind over de activiteit in gesprek kunnen gaan.
  • Nodig de ouders bijvoorbeeld als begeleider uit voor een bedrijfsbezoek.
  • Nodig de ouders uit voor een eindpresentatie wanneer de gastles of het bedrijfsbezoek bijvoorbeeld onderdeel is van een project.

We hebben een voorbeeldbrief voor ouders opgesteld voor bedrijfsbezoeken en voor gastlessen. Zo kunnen ouders ook geïnformeerd worden over wat er gaat gebeuren.

Jet-Net Loket

Via het Jet-Net Loket kun je gratis een bedrijfsbezoek of gastles aanvragen bij een (technisch) bedrijf. Hoe het werkt? Heel gemakkelijk! Je maakt een account aan waarin jij alle voorkeuren doorgeeft. Via een paar klikken op de knop vind je een bedrijf die gastlessen, bedrijfsbezoeken, opdrachten en/of snuffelstages aanbiedt.

 

Terug naar overzicht

Meer inspiratie