Ook deelnemer worden?

Lees meer

De techniekles gaat thuis gewoon verder

Techniek staat prominent op de agenda van de Elisabethschool in Rotterdam. Oók als er geen normale les mogelijk is, zoals in tijden van corona. Mede dankzij Rotterdam Vakmanstad konden de leerlingen zelfs thuis met technische opdrachten aan de slag.

Van groep 3 tot en met groep 8: bijna elke leerling van de Elisabethschool krijgt elke week techniekles. Vakdocent Maja van Rotterdam Vakmanstad helpt de klassen met bijvoorbeeld programmeren en houtbewerking. “Daar zijn we heel erg blij mee”, zegt leerkracht en techniekcoördinator Sharmila van Brummen. “We vinden het erg belangrijk dat de leerlingen kunnen ontdekken wat techniek allemaal inhoudt.”

Thuis verder

Door de uitbraak van het coronavirus vielen de technieklessen samen met de reguliere lessen uit toen de school op slot ging. “Maar binnen een week had Maja al pakketjes klaar waarmee de leerlingen van alle groepen thuis verder konden, compleet met beschrijving erbij. Echt geweldig, we hebben heel veel leuke reacties gehad van kinderen én ouders. Soms zelfs met foto’s van wat ze gemaakt hadden.”

Zelf kiezen

En dat was pas het begin van ‘techniekles op afstand’: Rotterdam Vakmanstad zette binnen de kortste keren wekelijks lessen online. Van zelf klei of lijm maken tot het bouwen van een hovercraft of magneet, handzaam aangeboden als pdf of video. Leerlingen kunnen uit het aanbod kiezen voor een opdracht op hun eigen niveau en aansluitend bij hun eigen interesse.

Compliment

Leerkracht Van Brummen: “Die lessen hebben we elke week naar de ouders gemaild. Zo hebben de leerlingen die techniek leuk vinden toch vanuit huis leuke opdrachten kunnen doen. Compliment dus aan Vakmanstad. De kinderen hebben ondanks corona toch weer met allerlei dingen kunnen kennismaken. Ze zijn echt trots op wat ze hebben gemaakt.”

De technieklessen zijn hier te vinden, samen met andere lessen voor thuis.

De techniektip van leerkracht Sharmila van Brummen

Kinderen zijn vindingrijk. Maak gebruik van ideeën en talenten van de leerlingen. Dit verhoogt de betrokkenheid van de kinderen tijdens de technieklessen.

Terug naar overzicht

Meer inspiratie