Ook deelnemer worden?

Lees meer

Carrosseriebouwer opent deuren voor leerlingen

Van kantoor tot spuitcabine, van magazijn tot werkplaats. Het is ‘acces all areas’ voor de vmbo-leerlingen van Citaverde College op bedrijfsbezoek bij carrosseriebouwer Tal Techniek in Weert. Ze kruipen achter het stuur van een grote truck, ontdekken hoe je een oplegger bouwt en kunnen vragen wat ze maar willen. Jongens en meiden zien bij Tal Techniek met eigen ogen hoe de wereld van techniek eruitziet – in dit geval die op vier of meer wielen.

Rode draad

“We proberen onze leerlingen zo veel mogelijk te laten ontdekken”, zegt Sandra Stals, decaan van Citaverde College in Nederweert. “Bijvoorbeeld met stages, evenementen, open dagen en meeloopdagen. En we bieden sowieso een bedrijfsbezoek en gastles voor elk profiel. De praktijk meemaken is de rode draad in ons lesaanbod. We willen dat de leerlingen aan het einde van de derde klas zoveel gezien en beleefd hebben dat ze een goede keuze kunnen maken voor een vervolgopleiding. We zien het resultaat daarvan in de vierde klas: de meeste leerlingen weten heel goed wat ze willen.”

Deuren open

Bij Tal Techniek zijn de leerlingen van Citaverde aan het juiste adres. Het bedrijf doet mee aan allerlei activiteiten om jongeren te laten kennismaken met techniek. “We zijn gauw een paar uur zoet als er een klas op bezoek komt”, zegt directeur Peter Princen. “Maar die investering doen we graag. Het is voor ons bedrijf en voor de hele technische sector enorm belangrijk dat leerlingen kunnen proeven of de techniek iets voor ze is. Jonge vakmensen zijn hard nodig. Daarom zetten we de deuren graag open als een school bij ons aanklopt.”

Context bieden

Decaan Stals gaat met haar leerlingen ‘nooit zomaar op pad’. “We bereiden zo’n activiteit altijd goed voor om meer context te bieden bij wat de leerlingen gaan zien en horen. Dat geeft de leerlingen houvast, ze gaan er zelf ook meer over nadenken. Ik vraag ze na afloop ook altijd wat ze ervan vonden. De meeste leerlingen vinden zo’n bedrijfsbezoek interessant, het helpt ze in hun ontdekkingsreis. En als een enkeling het niks vindt: ook prima. Oriënteren is ook afstrepen wat niet bij je past.”

Zelf ook leren

Voor docenten zelf is het ook nuttig om regelmatig rond te kijken in het bedrijfsleven vindt Stals. “Je bouwt er een netwerk mee op, bijvoorbeeld voor stages. Maar het is ook belangrijk om leerlingen vanuit onze eigen ervaring te kunnen vertellen over beroepen. Door dit soort excursies blijf ik op de hoogte en kan ik leerlingen beter begeleiden op weg naar hun uiteindelijke keuze. Daar doen we het allemaal voor als decanen en docenten.”

Een gastles of bedrijfsbezoek? Zo geregeld!

Gastlessen en bedrijfsbezoeken zijn uitstekende activiteiten om leerlingen de werkpraktijk te laten zien en ervaren. Met het Jet-Net & TechNet Loket brengt Jet-Net & TechNet vraag en aanbod van gastlessen en bedrijfsbezoeken bij elkaar. Via de uitgebreide database kunnen scholen eenvoudig in contact komen met technische bedrijven in de regio die leerlingen uit het voortgezet onderwijs graag laten kennismaken met de wereld van techniek. Kijk voor meer info en aanmelden op www.jet-netloket.nl.

Terug naar overzicht

Meer inspiratie