Ook deelnemer worden?

Lees meer

Ook techniekles op afstand geeft energie

De plannen van Siemens Nederland voor technieklessen op de basisschool lagen al klaar, toen het coronavirus plots roet in het eten gooide. Met een online variant gaven jonge medewerkers alsnog een bijzondere les over statische elektriciteit aan acht scholen in Rotterdam en Den Haag.

Een ballon. Een blikje. Peper. Zout. En Microsoft Teams. Meer hadden de leerlingen niet nodig om mee te doen aan de online gastlessen van Siemens Nederland. “We wilden het zo laagdrempelig mogelijk houden”, zegt Maarten Sloot, portfoliomanager digitalisering van Siemens Digital Grid. “Dus ook met spullen waaraan je makkelijk kunt komen en waarmee je toch een wow-effect kunt creëren.”

Experimentjes

Met behulp van een aantal makkelijke experimentjes konden leerlingen uit groep zes, zeven en acht ervaren wat statische elektriciteit is, wanneer het voorkomt en hoe het ontstaat. Zo konden de kinderen op een veilige en leuke manier kennismaken met de beginselen van elektriciteit. ‘gewoon’ op afstand.

Online verder

“We hadden de fysieke les al min of meer klaar toen de lockdown begon”, zegt Maarten Sloot. “Toen hebben we meteen gekozen om het online te proberen. Met acht collega’s van Young Siemens hebben we de lessen gegeven vanuit huis of kantoor.”

Te belangrijk

Sloot: “We vonden het zonde om de lessen niet te geven, daarvoor is techniek veel te belangrijk. Met de lessen proberen we te laten zien hoe techniek werkt en wat je eraan hebt. Op de basisschool zijn kinderen nog oprecht nieuwsgierig en kun je onbevangen met dit soort thema’s aan de slag. Voor ons waren de lessen ook erg leuk om te geven. Je krijgt er energie van als je leerlingen iets ziet leren tijdens zo’n les.”

Structureel

Hoe nu verder? “Inmiddels hebben we de eerste fysieke les kunnen geven”, zegt Sloot. “Dat is natuurlijk nog leuker. Toch ben ik heel blij dat we met zijn allen de online lessen hebben kunnen geven. Het sterkt ons ook in de gedachte dat we technieklessen structureel moeten gaan aanbieden aan basisscholen. Daar gaan we de komende maanden werk van maken.”

De techniektip van Maarten Sloot

Als docent hoef je het niet alleen te doen: schroom vooral niet om het bedrijfsleven te betrekken bij techniek op de basisschool. Er ontzettend veel bedrijven die je graag zullen helpen.

Terug naar overzicht

Meer inspiratie