Ook deelnemer worden?

Lees meer

Leerkrachten zien dat W&T helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn

In het Ontdeklab Peel en Maas leren kinderen op een ontdekkende en onderzoekende manier wat technologie en innovatie in ons dagelijks leven kunnen betekenen. Tijdens de lockdown gingen de deuren dicht, maar dankzij techniekfilmpjes met ‘professor Nikos’ konden de leerlingen thuis gewoon verder met proefjes.

Workshops, gastlessen, excursies, bedrijfsbezoeken en projecten die aansluiten bij thema’s die in de klas worden behandeld. De elf basisscholen die partner zijn van het Ontdeklab Peel en Maas kunnen voor de meest uiteenlopende activiteiten aankloppen bij het lab. Door corona kwamen alle activiteiten stil te liggen. “Maar we merkten al snel dat de scholen toch graag door wilden gaan met W&T”, zegt Nick Fleuren, Coördinator Ontdeklab Peel en Maas.

Laagdrempelige proefjes

Fleuren kwam snel met een creatieve oplossing: hij kocht een pak bij de feestwinkel, haalde een green screen tevoorschijn en nam – coronaproof in eigen keuken – vier techniekfilmpjes op voor de leerlingen thuis. In de huid van ‘professor Nikos’ laat Fleuren in de video’s zien hoe je met simpele spullen allerlei leuke, laagdrempelig proefjes kunt doen. Met aan het einde van elke video een leuke prijsvraag.

Volgend project

Het volgende project om techniek naar de leerlingen te brengen staat inmiddels ook alweer klaar: Crack the Box. Dat is een geheime kist die leerlingen kunnen openen door het uitvoeren van technische proefjes.

Meer W&T

“We hebben ontzettend veel leuke reacties gehad van de scholen”, zegt Fleuren, die zijn werk bij het Ontdeklab combineert met een baan als leerkracht op een basisschool. “Je merkt dat leerkrachten W&T steeds belangrijker beginnen te vinden. Ze zien in dat W&T de kinderen ontzettend veel te bieden heeft en dat het eigenlijk ook helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.”

De techniektip van Nick Fleuren

De coronaperiode heeft wel bewezen dat de ouderbetrokkenheid groot is. Maak hier als leerkracht ook gebruik van als je W&T wil toepassen in de klas: ouders vinden het bijvoorbeeld leuk om iets te vertellen over hun beroep of hobby, maar ook het verzamelen van materialen en gereedschappen kun je aan hun overlaten.

Terug naar overzicht

Meer inspiratie