Ook deelnemer worden?

Lees meer

Leerkrachten positief over Aha!-vragengenerator

Diverse basisscholen in het hele land gebruiken inmiddels de Aha!-vragengenerator. Met de tool gaan leerlingen tijdens een digibordles van slechts 15 minuten op zoek naar een antwoord op een prikkelende vraag. Leerkrachten Robert van der Velden (CBS De Regenboog) en Danny Hofman (Laterna Magica) gebruiken de vragengenerator veelvuldig en ieder op hun eigen manier.

Ontrafelen

“De leerlingen – en ik – vinden de vragengenerator onwijs leuk”, begint Van der Velden enthousiast. “In een kwartiertje tijd beantwoord je stapsgewijs een vraag. Die vragen tover je op het digibord via de website www.ahaindeklas.nu of met een rode knop. Daar mag dan iemand op drukken, dat is al helemaal leuk. De leerlingen zijn echt bij de ontrafeling van het vraagstuk betrokken. Ze leren hoe ze een onderzoekje moeten opzetten.”

Energizer

Hoe kunnen we praten met ruimtewezens? Hoe ziet de telefoon van de toekomst eruit? Hofman gebruikt de vragengenerator als energizer, tijdens kringmomenten. “We filosoferen samen over de vraag en dat levert bijzondere inzichten en weer nieuwe vragen op. De kinderen worden daar heel enthousiast van.”

Zelf onderzoeken

De vragengenerator komt Hofman ook heel goed van pas tijdens lessen waarin de leerlingen zelf iets moeten onderzoeken. Deze lessen zitten op zijn school structureel in het curriculum. Hofman: “Sommige kinderen vinden het moeilijk om zelf een onderzoeksvraag te bedenken. In dat geval haal ik de vragengenerator erbij en dan zijn er meteen meer dan genoeg uitdagende opties!”

Tips voor leerkrachten

Per vraag staat duidelijk aangegeven wat je nodig hebt om de vraag te onderzoeken. Van der Velden raadt leerkrachten aan om de vragen thuis even door te nemen. “Voor bijna de helft van de vragen heb je eigenlijk altijd alles wel bij de hand: stiften, papier, munten, een glas. De zon kan al lastiger zijn. En een citroen heb ik ook niet elke dag klaarliggen. Maar als je weet wat je tegen kunt komen, kun je daar wel voor zorgen.”

Uitbreiding

Ook andere collega’s van Van der Velden en Hofman zijn inmiddels met de Aha!-vragengenerator bezig. Die zijn volgens hen net zo enthousiast als zijzelf. De vragengenerator bevat op dit moment ruim 100 leuke, praktische, prikkelende vragen en dat aantal wordt uitgebreid. “Daar kijk ik naar uit. Ik kan ‘m zeker iedereen aanbevelen. Het is een goed instrument”, aldus Van der Velden.

Kijk hier voor meer informatie over de Aha!-vragengenerator.

Terug naar overzicht

Meer inspiratie