Ook deelnemer worden?

Lees meer

Een techniekles thuis

Hoe laat je leerlingen in coronatijd op afstand kennismaken met techniek? PIE-docent Rens Drooger van RGO Middelharnis maakte voor basisscholen in de omgeving bouwpakketten waarmee leerlingen uit groep zeven thuis zelf aan de slag kunnen. Handleiding, video, bouwpakket en bouwen maar!

Normaal gesproken zou docent Rens Drooger de afgelopen maanden de nodige eersteklassers in het lokaal hebben ontvangen voor hun profieloriëntatie. Het coronavirus gooide evenwel roet in het eten. Een collega opperde het idee van een bouwpakketje om de leerlingen alsnog te laten kennismaken met het PIE-profiel. Met als suggestie van de schooldirecteur: waarom bestellen we als deelnemer aan Sterk Techniekonderwijs dan niet meteen wat bij voor basisscholen in de buurt?

Zeven scholen

Goed idee, vond Drooger. “Maar die pakketten, die maak ik wel zelf. Door corona had ik toch wat tijd over. Ik heb een werktekening gemaakt van een vliegtuig en sieradenkistje, voor jongens en meiden. Met twee leerlingen hebben we vervolgens zo’n 200 pakketten gemaakt op onze lasersnijmachine en verspreid op zeven scholen in de buurt.”

PIE ontdekken

Het pakket bevat naast de voorgesneden triplexhouten delen ook een korte handleiding en een QR-code naar een video over de productie van het pakket en de gebruikte technieken. Drooger: “Zo kunnen de leerlingen niet alleen lekker aan de slag, ze ontdekken ook wat PIE allemaal te bieden heeft. Twee vliegen in één klap dus.”

 

 

 

Trots

RGO Middelharnis heeft ook een wedstrijd verbonden aan het initiatief: de leukste foto van het bouwen óf van het resultaat wint een leuke prijs. “Van de scholen hebben we ook veel leuke reacties gehad. Maar het mooiste is toch als je een foto terugkrijgt van een leerling die trots naast een zelfgebouwd vliegtuigje staat. Dan heb je je doel bereikt.”

De techniektip van docent Rens Drooger

Kinderen laten snuffelen aan techniek hoeft niet duur te zijn. Kijk eens wat je zelf al in huis hebt aan materialen en zoek inspiratie op internet: er is ontzettend veel beschikbaar. Dan zal je zien dat je met beperkte middelen ook iets heel leuks neer kunt zetten.

Terug naar overzicht

Meer inspiratie