Ook deelnemer worden?

Lees meer

Drie tips voor een goed georganiseerd technieklokaal

Dus jouw school heeft een compleet nieuw ingericht technieklokaal? Te gek, daar valt voor leerlingen veel te beleven en te leren! Maar hoe zorg je ervoor dat zo’n lokaal en de bijbehorende materialen een lang leven tegemoet gaan? Dat het ook interessant en overzichtelijk blijft als de nieuwigheid eraf is? Een paar tips om van het technieklokaal een goed georganiseerd en gebruikersvriendelijk onderdeel van de school te maken.

Tip 1: Leg een inventarisatielijst aan

Voor je als school begint met het in gebruik nemen van het technieklokaal, is het nodig om een aantal zaken goed te organiseren. Maak daarom een inventarisatielijst. Deze lijst is feitelijk een handleiding voor het gebruik van de materialen in de ruimte. Cluster de materialen naar soort in deze lijst, dus bijvoorbeeld alle zagen bij elkaar, van handzaag tot figuurzaag tot elektrische zaag. Neem per materiaal de volgende informatie op in de inventarisatie:

  • Een foto van het materiaal zoals het in de kast is terug te vinden
  • Het nummer van de opbergbak waarin het materiaal ligt opgeslagen
  • Een aanduiding voor welke (doel)groep ze bedoeld zijn
  • Het aantal exemplaren
  • Of er een online of fysieke handleiding is, in welke taal en waar die is opgeslagen
  • Wat er eventueel aan extra materialen nodig is
  • Of en welke devices gebruikt worden
  • Welke 21e eeuwse vaardigheden aan bod komen bij het gebruik
  • Bij welke vakgebieden het materiaal ingezet kan worden

Tip 2: Kies logische plaatsen voor de opslag van materialen

De meeste materialen zullen opgeslagen worden in kasten; makkelijk is om ze in doorzichtige plastic bakken op te bergen zodat je kan zien wat erin zit. Nummer de bakken en neem dit nummer ook op in de inventarisatielijst, zo vind je alles makkelijk terug. Denk ook na waar de bakken in de kast of in de ruimte staan. Denk er bijvoorbeeld aan dat machines met een accu dichtbij een stopcontact worden opgeslagen zodat de accu’s in het stopcontact kunnen opladen en men weet welke accu bij welk materiaal hoort. Is dit lastig, zorg dan voor een goede vaste plek om alles op te laden en batterijen op te slaan.

Tip 3: Houd streng toezicht bij het opruimen

Het helpt om een duidelijke inventarisatielijst te hebben en logische opslagplekken voor de materialen, maar als niemand ze netjes opruimt, heb je er niks aan. Opruimdiscipline is een absolute vereiste om te zorgen dat het technieklokaal voor iedereen een leerzame plek is. Zorg er daarom voor dat er na elke activiteit in het technieklokaal goed opgeruimd wordt en houd daar streng toezicht op. Alle losse onderdelen van eenzelfde item die bij elkaar horen, moeten ook bij elkaar opgeslagen worden en niet tussen andere items terecht komen. Denk ook aan de materialen die opgeladen moeten worden. Zorg dat items consequent opgeladen worden na ieder gebruik, zodat de volgende gebruiker niet misgrijpt. Zo kan iedereen zonder frustratie aan de slag met het technieklokaal.

Deze tips zijn afkomstig van Ton Keesom, techniekcoach bij Jet-Net & TechNet. Vanuit zijn expertise begeleidt hij scholen bij het invoeren van wetenschap & technologie, bijvoorbeeld door het geven van Inspiratieworkshops.

Terug naar overzicht

Meer inspiratie