Ook deelnemer worden?

Lees meer

Een bedrijfsbezoek: ‘Dat is voor ons als bedrijf goud waard’

Steeds meer bedrijven zoeken de verbinding met scholen in het voortgezet onderwijs. Ze zetten hun deuren open om leerlingen te laten zien, voelen en ervaren wat werken in de techniek inhoudt. Dan wordt het voor leerlingen makkelijker om een profiel te kiezen dat bij hen past. Burgers Carrosserie in Aalsmeer opende daarom haar deuren voor leerlingen van scholengemeenschap Thamen uit Uithoorn. De leerlingen kregen een unieke kijk bij één van Nederlands grootste carrosseriebouwers gespecialiseerd in onder andere de productie van double deck opleggers, verkoopwagens, mega-opleggers en race-trailers.

Ontdekken én doen

Bij Burgers krijgen de leerlingen niet alleen een rondleiding: zelf doen en ontdekken staat voorop. Ze testen de hydraulische laadklep van een trailer. Helpen de monteurs bij montagewerkzaamheden. En mogen ook bij elke afdeling achter de schermen kijken – van inkoop en engineering tot de werkplaats. Enthousiaste reacties en verwonderde blikken. “Ik had geen idee dat er zoveel werk in zo’n trailer zat”, reageert een 14-jarige leerling.

Deze jongens en meiden zijn voor ons de toekomst

Het is niet de eerste en zeker ook niet de laatste keer dat Burgers Carrosserie een groep leerlingen ontvangt. HR-manager Niels van de Ven: “Met een bedrijfsbezoek wil ik jongeren enthousiasmeren en inzicht geven. Door ze op de werkvloer uit te nodigen krijgen ze een totaalbeeld. Ze zien onze eindproducten over de weg rijden, maar nu kunnen ze ook zien hoe zo’n product tot stand komt, van A tot Z. Je maakt het tastbaar voor ze.”

Vijver vol vissen

“Bijkomend voordeel is dat je markt creëert voor jezelf”, vervolgt Van de Ven. “Je gooit stukjes brood in een vijver waar geen vissen in zitten, maar die komen er vanzelf. We hebben jongeren zien terugkomen naar aanleiding van een bedrijfsbezoek. Dat is voor ons goud waard. Deze jongens en meiden zijn de toekomst, dus zetten we de deuren graag wijd open om te laten zien hoe mooi de techniekwereld is. De leerlingen moeten al op jonge leeftijd keuzes maken. Daar wil ik ze bij helpen door ze ons werk te laten zien. Zo kunnen ze een betere afweging maken. En natuurlijk: als ze voor techniek kiezen, is dat mooi.”

Een gastles of bedrijfsbezoek? Zo geregeld!

Gastlessen en bedrijfsbezoeken zijn uitstekende activiteiten om leerlingen te laten kennismaken met de werkpraktijk. Het Jet-net & TechNet Loket brengt vraag en aanbod van gastlessen en bedrijfsbezoeken bij elkaar. Via de database worden scholen en technische bedrijven eenvoudig met elkaar in contact gebracht. Je krijgt ook tips en ondersteuning om leerlingen te enthousiasmeren en het bedrijfsbezoek tot een succes te maken. Meer informatie en aanmelden? Kijk op www.jet-netloket.nl.

Terug naar overzicht

Meer inspiratie