Ook deelnemer worden?

Lees meer

Basisschool op bedrijfsbezoek: een trappenfabriek vol achtjarigen

Hoe maak je een trap? Wat komt daar allemaal bij kijken? Ruim 40 leerlingen van groep 4 van basisschool Prinses Amalia in Barneveld kunnen dat precies vertellen. Zij kregen een kijkje achter de schermen bij EeStairs, de grootste trappenontwerper en -bouwer in Nederland. Om voor de kinderen meer uit dit bedrijfsbezoek te halen dan een vluchtige kennismaking, had de school een techniekcoach van Jet-Net & TechNet ingeschakeld.

Talentontwikkeling

Het bedrijfsbezoek vormde onderdeel van het programma dat basisschool Prinses Amalia in het leven heeft geroepen om talentontwikkeling bij leerlingen te stimuleren. Een thema dat bij steeds meer basisscholen hoog op de agenda staat. “Wat daarbij goed werkt, is leerlingen zelf dingen laten ontdekken en ontwerpen”, zegt leerkracht Christa van Maanen. “Wat ze op die manier leren blijft het beste hangen, en het geeft kinderen ook inzicht in wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn.”

Ondersteuning van een techniekcoach

Bij de invulling van het bedrijfsbezoek kon de school wel wat ondersteuning gebruiken. Zo raakte techniekcoach James de Bats van Jet-Net & TechNet bij de voorbereidingen betrokken. “Veel basisscholen zien de meerwaarde in van een bedrijfsbezoek”, vertelt hij. “Maar vaak kennen ze de weg niet, of ze weten niet goed hoe ze de juiste structuur, vorm en inhoud aan een bedrijfsbezoek moeten geven om er ook echt een waardevolle ervaring voor de leerlingen van te maken. Dat is onze rol.”

Hoe bereik je een boomhut?

Samen met een leerkracht bracht de techniekcoach een bezoek aan EeStairs om het bedrijfsbezoek praktisch en inhoudelijk af te stemmen. Ook bedacht hij een voorbereidende les voor de leerlingen waarin ze zelf creatief in de weer gingen met trappen. Leerkracht Marjan Vols: “Ze kregen de opdracht om in groepjes een miniatuurtrap te bedenken en te maken naar een duplo boomhutje. Dat leverde heel originele resultaten op.” Haar collega Esther van Veldhuizen vult aan: “Kinderen gaan liefst meteen aan de slag, maar nu moesten ze eerst een plan maken en dat uitvoeren. In de fabriek konden ze zien en ervaren dat het in het echt ook zo werkt.”

Geslaagde primeur

Aan het eind van het bezoek mochten de ontwerpers van de beste boomhuttrappen hun creaties presenteren aan directeur Cornelis van Vlastuin van Eestairs. Hij kijkt terug op een geslaagd bezoek: “Voor ons was dit een primeur. We zijn net verhuisd naar een nieuw pand waar we veel beter groepen kunnen ontvangen dan op ons oude adres. Zo’n grote groep kinderen op bezoek is wel even spannend, maar vooral leuk. Ik vind het bovendien belangrijk om kinderen te laten zien wat er allemaal kan.”

Ook een effectief bedrijfsbezoek organiseren?

Jet-Net & TechNet stelt diverse hulpmiddelen en materialen ter beschikking die basisscholen helpen bedrijfsbezoeken tot een succes te maken.

Terug naar overzicht

Meer inspiratie