Ook deelnemer worden?

Lees meer

Basisschool op bedrijfsbezoek: Gewoon doen!

Zelf iets maken en beleven, proefjes doen en nieuwe technieken ontdekken: met een bedrijfsbezoek kun je leerlingen in het primair onderwijs enthousiast krijgen voor wetenschap en technologie (W&T). Door met de leerlingen op bezoek te gaan bij een technisch bedrijf krijgen ze een beter beeld van alle mogelijkheden die techniek biedt. En welk kind wordt er nu niet enthousiast van zelf dingen uitzoeken in een echt bedrijf? Een ervaring die ze niet snel zullen vergeten!

Het belang van W&T

Basisschool Het Kompas in Meppel organiseert regelmatig bedrijfsbezoeken en schenkt veel aandacht aan Wetenschap & Techniek in hun klassen. “Ik vind het belangrijk dat de leerlingen in aanraking komen met techniek, zodat ze niet blijven steken in een te eenzijdig beeld”, vertelt Jan Pinxterhuis, groepsleerkracht op de basisschool. “Zowel binnen als buiten het klaslokaal besteed ik daarom aandacht aan techniek. Bijvoorbeeld met proefjes, een les over zonnepanelen of over onze ecologische voetafdruk. Als docent heb je daar echt geen technische kennis nodig. Materialen en leuke lesideeën zijn gemakkelijk te vinden, bijvoorbeeld op de site van Jet-Net & TechNet.”

Bedrijfsbezoek, zo geregeld

Ook een bedrijfsbezoek spreekt ontzettend tot de verbeelding van de kinderen volgens Jan. “Door op bezoek te gaan bij technische bedrijven in Meppel, komt techniek nog meer op het netvlies van een kind te staan.” Gelukkig zijn er in de omgeving Meppel genoeg bedrijven bereid hun deuren te openen voor de basisschool, dus pakte Het Kompas het groots aan. De hele bovenbouw ging op bedrijfsbezoek, negen groepen in totaal. De leerlingen van de groepen 6 brachten een bezoek aan HIAB, een producent van autolaadkranen. De groepen 7 gingen naar Revamo, een bedrijf dat zich richt op oplossingen voor slijtage. De groepen 8 bezochten asfaltbedrijf KWS.

Hulp van een techniekcoach

Een hele onderneming, ruim 200 leerlingen op pad sturen en ervoor zorgen dat ze er ook nog iets van opsteken. Gelukkig kreeg de school hulp van techniekcoach Frits Kuipers. “Het is belangrijk om de bezoeken goed voor te bereiden en af te stemmen met het bedrijf. Per klas heb ik daarom een lessenserie gemaakt met allerlei vragen en opdrachten. Zo kunnen leerlingen goed plaatsen wat ze meemaken en zien in het bedrijf”, vertelt Frits. Hij gaf bruikbare adviezen en suggesties aan de school om te zorgen voor een goede aansluiting van het programma bij de belevingswereld van kinderen.

Zelf organiseren?

Heeft jouw basisschool plannen om een bedrijfsbezoek te organiseren of zoek je naar leuke W&T-activiteiten die aansluiten bij een bedrijfsbezoek? Hier vind je tips en inspiratie.

Terug naar overzicht

Meer inspiratie