Ook deelnemer worden?

Lees meer
30 juni 2020

Alsof de klas gewoon in het lokaal zit

Dankzij razendsnelle actie én technologie had basisschool De Lisbloem in Lisse binnen de kortste keren een antwoord op de lockdown. Binnen twee dagen was les op afstand al geregeld. “Iedereen ziet er de voordelen van in.”

Het bericht van de sluiting van de scholen kwam op zondagmiddag. ’s Avonds was er al overleg over een oplossing. Maandag konden ouders lesmaterialen, laptops en inlogcodes ophalen. “En dinsdag konden we de meeste groepen al op afstand lesgeven”, zegt intern begeleider en leerkracht Klaske Horsman.

Stroomversnelling

“De Lisbloem is behoorlijk digitaal georiënteerd, nu kwam alles opeens in een stroomversnelling. Elk kind heeft een Chromebook. Dus we konden via programma’s als Google Classroom en de online rekenmethode Snappet prima op afstand werken. We gaven in de regel les vanuit het eigen lokaal, waardoor het voor de kinderen ook als een gewone schooldag voelde: ze kregen ‘gewoon’ vijf dagen les. De structuur bleef dus.”

Interactie

De interactie met de leerlingen ging via chat, telefoon of camera. Daarnaast maakten de leerkrachten instructievideo’s bij verschillende vakken, die beveiligd op het YouTube-kanaal van de school werden gezet. Horsman: “Zo bleven we op allerlei manieren toch in contact met onze leerlingen.”

Via de camera

Ook na de gedeeltelijke heropening van de basisscholen bleef De Lisbloem deels online lesgeven. Horsman: “We waren er zo enthousiast over dat we de klas gewoon hebben opgeknipt: de ene helft zat in de klas, de rest volgde de les vanuit huis. Via de camera konden de leerlingen ook hun vragen stellen. Door die interactie voelde het alsof de hele klas gewoon in het lokaal zat.”

Perfecte oplossing

Dankzij technologie kunnen scholen nu dingen doen die tien jaar geleden onmogelijk waren, zegt Horsman. “Tijdens de lockdown was dit een perfecte oplossing. Maar we nemen deze ervaring ook mee in de tijd ná corona. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die langdurig ziek thuis zitten. Die kunnen we gewoon thuis lesgeven en betrekken bij alles wat er gebeurt in de klas.”

Terug naar overzicht

Meer inspiratie

Tips van experts

Drie tips voor een goed georganiseerd technieklokaal

Dus jouw school heeft een compleet nieuw ingericht technieklokaal? Te gek, daar valt voor leerlingen veel te beleven...

Lees meer
Tips van experts

Drie tips voor het inrichten van een technieklokaal

Dus jouw school krijgt een technieklokaal? Fantastisch, daar gaan de leerlingen veel plezier aan beleven! Maar hoe zorg...

Lees meer
Tips van experts

Een technieklokaal opzetten op jouw basisschool? Drie tips voor de beste aanpak

Wetenschap en technologie (W&T) krijgt steeds meer aandacht in het basisonderwijs. Sommige basisscholen denken daarom na over een...

Lees meer