De kracht van taal en beeld

Loop je regelmatig aan tegen vastgeroeste ideeën over techniek en technologie onder kinderen en jongeren? Weet je niet goed hoe de eenzijdige beeldvorming te doorbreken? In deze workshop leer je welke taal en welke beelden kinderen en jongeren aanspreken en enthousiasmeren voor techniek en technologie.

60 min

Voor

  • Leerkrachten groep 6 t/m 8 en W&T-coördinatoren primair onderwijs
  • Docenten, decanen, LOB- & techniekcoördinatoren en communicatiemedewerkers voortgezet onderwijs
  • Technische professionals en HR- en communicatiemedewerkers uit het bedrijfsleven die zich bezighouden met techniekpromotie (gastlessen, bedrijfsbezoeken, workshops, speeddates, open dagen, etc.)

Dit kun je verwachten

  • Leer hoe je door middel van de taal die je gebruikt positieve beeldvorming over techniek en technologie kunt stimuleren.
  • Ontdek wat voor soort beelden jongeren raken, en waarom het ene beeld beter werkt dan het andere.
  • Krijg inzicht in valkuilen: welke woorden en beelden bevestigen belemmerende stereotypen en ontmoedigen jongeren om voor techniek te kiezen?

Data

Deze workshop wordt online aangeboden op de volgende data:

Woensdag, 6 oktober
16:00 - 17:00 uur

Vrijdag, 12 november
09:00 - 10:00 uur

Dinsdag, 7 december
14:00 - 14:00 uur

Deelname is kosteloos

Op locatie

Deze workshop is aan te vragen voor jouw team of netwerk.

Vraag aan!

Waarom deze workshop?

Positieve associaties bij techniek en technologie stimuleren

Taal en beeld zijn krachtige middelen om de beeldvorming bij jongeren over techniek positief te beïnvloeden. In deze online workshop passeren handige inzichten uit onderzoek en praktische tips de revue. Je leert hoe je met woorden en beelden kunt bijdragen aan een positieve beeldvorming over techniek en technologie, of dat nu is in een (gast)les, een presentatie of in je communicatie naar buiten toe.

Wist je bijvoorbeeld dat zeggen wat techniek niet is – ‘niet saai en niet alleen voor jongens’ – ertoe leidt dat ‘saai’ en ‘voor jongens’ juist blijven hangen? Met een kleine twist in het taalgebruik – ‘techniek is spannend en iedereen kan het’ – zet je een positiever verhaal neer. Ook door middel van je beeldkeuze kan je techniek in mum van tijd aantrekkelijker maken voor grotere groepen jongeren.

“Hoe leuk om te leren hoe je allerlei vooroordelen over techniek kunt beïnvloeden met ander taalgebruik en een andere aankleding van je boodschap.”

– Nicole van Beers, Norbertus Gertrudis Mavo

 

Aanmelden voor deze online workshop

Deelname is kosteloos