Inspiratieworkshop W&T

Wil je de natuurlijke nieuwsgierigheid van je leerlingen graag blijven prikkelen? En staat het ontwikkelen van 21e-eeuwse vaardigheden als onderzoeken, experimenteren en samenwerken op jouw school hoog op de agenda? In deze Inspiratieworkshop W&T laat onze techniekcoach zien hoe jullie hier in het curriculum op een eenvoudige manier ruimte voor kunnen maken.

90 min

Voor:      

  • Leerkrachten, W&T-coördinatoren en schoolleiders in het primair onderwijs

Dit kun je verwachten

  • Maak kennis met de principes van Onderzoekend & Ontwerpend Leren.
  • Leer hoe je de vragen en nieuwsgierigheid van leerlingen als leidraad gebruikt en hoe je als leerkracht een coachende in plaats van sturende rol kiest.
  • Ga zelf praktisch aan de slag met een aantal W&T-opdrachten waarvoor je niet meer nodig hebt dan wat huis-tuin-en-keukenmateriaal.

Op locatie

Deze workshop is aan te vragen voor jouw team of netwerk.

Vraag aan!

Praktisch

Als je je team aanmeldt voor de Inspiratieworkshop W&T, kun je kiezen uit twee thema’s. Het thema ‘Energie’ sluit aan op de SLO-kerndoelen over energie, en behandelt onderwerpen als elektriciteit, zonne- en windenergie, beweging, licht, warmte, duurzame energiebronnen, stroom en geleiding. Wanneer je kiest voor ‘Vastmaken & verbinden’ (dat aansluit op de SLO-kerndoelen over verbindingen) ga je in de workshop aan de slag met opdrachten rond verbindingen met lijm, schroeven, spijkers en draad.

Bij beide thema’s hoort een lijst met materialen die je vóór de workshop moet aanschaffen en vervolgens ook voor je W&T-lessen kunt gebruiken. Kosten zijn circa €140,- voor de complete materialenset bij het thema ‘Energie’ en  ongeveer €68,- voor de complete materialenset thema ‘Vastmaken & verbinden’.

Waarom deze workshop?

Leerlingen versterken in hun 21e-eeuwse vaardigheden

Nieuwsgierigheid en verwondering liggen aan de basis van talentontwikkeling bij kinderen. Wetenschap- en techniekonderwijs volgens de principes van het Onderzoekend & Ontwerpend Leren biedt de ruimte die daarvoor nodig is. Het stimuleert leerlingen om met hun eigen interesses en creativiteit aan de gang te gaan. Tijdens de Inspiratieworkshop Wetenschap & Techniek leer je wat je als leerkracht kunt doen om de radertjes bij kinderen op deze manier in beweging te krijgen.

We gaan in op de theorie van Onderzoekend & Ontwerpend Leren en de verschillende stappen in de leercyclus die daarbij horen. Ook besteden we aandacht aan de manier waarop je W&T heel gemakkelijk en effectief kunt koppelen aan kerndoelen en bestaande vakken. Daarna gaan de handen uit de mouwen en gaan jullie ook zelf aan de slag met W&T-lessen met huis-tuin-en-keukenmaterialen.

“We wilden meer aandacht voor Wetenschap & Techniek, omdat het een belangrijk onderdeel is van talentontwikkeling bij kinderen. Tijdens de workshop hebben we allerlei ideeën opgedaan en genoeg materialen in huis om voorlopig vooruit te kunnen!”

– Marjan Bouw, techniekcoördinator OBS De Regenboog

De techniekcoaches

Techniekcoaches helpen scholen met de ontwikkeling van goed W&T-onderwijs. Met hun ervaring, kennis en enthousiasme wakkeren ze het (technische) vuurtje aan bij kinderen én inspireren ze leerkrachten om het de volgende keer zelf te doen.