Het geheim van een goede gastles

Wil je binnenkort je eerste gastles gaan geven of wil je meer halen uit de gastlessen en bedrijfsbezoeken die jullie al verzorgen voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs? In deze intensieve training van 1 dagdeel leer je hoe je dat aanpakt. Je leert de doelgroep kennen en maakt een eerste opzet van een gastles of bedrijfsbezoek. We laten je zien hoe je jongeren enthousiast aan het werk zet met een inspirerende doe-activiteit uit jouw technische praktijk. Ook oefen je met je presentatievaardigheden, zodat die staat als een huis als je straks voor een groep jongeren staat.

1 dagdeel

Voor:

  • Professionals uit het technische bedrijfsleven die gastlessen of bedrijfsbezoeken (gaan) geven aan jongeren in het voortgezet onderwijs

Dit kun je verwachten:

Een intensieve training waarin alle facetten aan bod komen die een gastles of bedrijfsbezoek effectief maken: van aansluiten bij de doelgroep, het opzetten van een gastles of bedrijfsbezoek tot het presenteren voor een groep jongeren.

  • Ontdek hoe je aansluit bij de verschillende drijfveren en barrières van jongeren ten aanzien van kiezen voor techniek en technologie, zodat je elke leerling raakt.
  • Kom erachter hoe je aansluit bij de belevingswereld en het niveau van de leerlingen.
  • Leer hoe je je optimaal kunt voorbereiden door een goede afstemming met de docent.
  • Leer hoe je een gastles of bedrijfsbezoek goed opbouwt en meteen de aandacht vangt.
  • Bepaal wat je wilt bereiken en wat je leerlingen wilt laten zien.
  • Maak kennis met inspirerende en actieve werkvormen om leerlingen kennis te laten maken met jouw werkpraktijk.
  • Maak een eerste globale opzet voor een draaiboek.
  • Oefen met de basisregels van presenteren en orde houden.
  • Wissel uit over situaties die je lastig vond of spannend vindt.

Op locatie

Deze training is aan te vragen voor jouw team of netwerk.

Vraag aan!

Waarom deze training?

Jongeren enthousiasmeren voor techniek en technologie

Een gastles geven op een school of een groep leerlingen ontvangen in jouw bedrijf is leuk om te doen én heel waardevol. Het laat jongeren ontdekken en ervaren wat techniek is en wat ze ermee kunnen doen. Zo kunnen zij een positief en tastbaar beeld krijgen van de wereld van techniek en technologie. Heel handig en belangrijk, nu het aantal vacatures in de techniek maar blijft toenemen. Mogelijk staan er  toekomstige stagiairs of werknemers voor je neus, die jij kan enthousiasmeren voor de technische werkpraktijk.

Maar een gastles geven of een bedrijfsbezoek begeleiden doe je niet zomaar. Het helpt om je goed voor te bereiden, je te verdiepen in de groep leerlingen die je voor je krijgt en goed af te stemmen met de school. In deze training ontdek je hoe je dat doet, ontwikkel je een blauwdruk voor een interessante en leuke les en krijg je volop tips en feedback. Na afloop ben je er helemaal klaar voor!