Bèta&TechMentality en de 7 werelden van techniek

‘Waar ben ik goed in?’ ‘Welke beroepen zijn er allemaal?’ ‘Wat wil ik later worden?’ Dit zijn zomaar wat vragen die jongeren zichzelf stellen bij het maken van een profiel- of opleidingskeuze. In deze workshop leer je hoe je kunt inspelen op verschillende drijfveren van jongeren aan de hand van aansprekende contexten, om ze zo te enthousiasmeren voor techniek en technologie. Elke jongere heeft namelijk een andere belevingswereld en binnen die belevingswereld weer andere drijfveren. Neem als voorbeeld het meewerken aan een festival: de één vindt het ophangen van de lampen een toffe uitdaging, de ander wordt blij van het uitdenken van een spetterende lichtshow en weer een ander wil nadenken over hoe je duizenden mensen de dag van hun leven bezorgt. Als je goed inzoomt op de interesses binnen verschillende belevingswerelden, help je leerlingen gerichter te ontdekken of een technisch profiel of technische opleiding iets voor ze is.

2 uur

Voor:

  • Docenten bèta, LOB-coördinatoren, decanen, mentoren, team- en sectieleiders in het voortgezet onderwijs (van vmbo basis & kader t/m vwo)
  • Netwerken van bedrijven en vo-scholen die zich bezighouden met techniekpromotie

Dit kun je verwachten:

  • Deze workshop combineert de twee workshops: Bèta&TechMentality en 7 werelden van techniek.
  • Maak kennis met het Bèta&TechMentality-model en de 7 werelden van techniek.
  • Krijg inzicht in vijf verschillende typen jongeren met elk hun eigen ‘techniektriggers’.
  • Leer hoe je de belevingswereld van jongeren als uitgangspunt kunt nemen om in te spelen op hun drijfveren en ze zo te enthousiasmeren voor techniek.
  • Ontdek hoe je met kleine aanpassingen in je lessen, activiteiten of communicatie een veel grotere groep jongeren kunt raken.
  • Breng de theorie in de praktijk door middel van interactieve opdrachten.

Op locatie

Deze workshop is aan te vragen voor jouw team of netwerk.

Vraag aan!

Waarom deze workshop?

Meer jongeren de mogelijkheden en veelzijdigheid van de techniek laten ontdekken

Leerlingen hebben allerlei ideeën over wat ze later gaan of willen doen. Grote aantallen jongeren sluiten ‘de techniek’ daarbij bij voorbaat uit, expliciet of onbewust. Dit heeft ermee te maken dat er (nog steeds) een wat eenzijdig, beperkt beeld heerst van wat je met en in de techniek kunt doen en worden. Jongeren die de wereld willen verbeteren, iets met mensen willen doen, carrière willen maken: vaak zien ze niet dat een keuze voor een technische richting heel goed zou kunnen passen.

In deze interactieve workshop voor docenten, decanen en bedrijven laten we je ervaren hoe je elke leerling kunt stimuleren om ook een technische opleidings- of beroepskeuze in overweging te nemen (of in elk geval niet meteen uit te sluiten). We laten je daartoe kennismaken met de 7 werelden van techniek en het Bèta&TechMentality-model. Deze twee modellen zijn uitstekend te combineren in jouw technieklessen, loopbaanbegeleiding of techniekpromotie-activiteiten. De 7 werelden van techniek helpen je namelijk om een aansprekende context te schetsen en het Bèta&TechMentality-model zorgt ervoor dat je binnen een belevingswereld aansluit bij de drijfveren van de verschillende type leerlingen.