Techniekcoach inspiratieworkshops

Stel je voor dat jij de kans krijgt om mensen in het onderwijs te inspireren. Om impact te maken op kinderen. Of het nu gaat om bouw, ICT, de medische wereld, het klimaat of de transportwereld – je draagt je steentje bij aan de toekomst en zet je kennis in voor een betere wereld.

“One small step for man, one giant leap for mankind”

Vrijwel alles om ons heen is techniek – ga maar na wat er gebeurt als de stroom even uitvalt. En toch is techniek nog niet verankerd in ons onderwijs. Jet-Net & TechNet helpt basisscholen in heel Nederland om techniek in het onderwijspakket te verwerken. En daar hebben we jou bij nodig. In de rol van techniekcoach.

‘Ik merk dat leerkrachten zoekende zijn om techniek blijvend op de kaart te zetten. Dan is het fijn dat je als techniekcoach verschillende tools kunt bieden om daarnaar te kijken.’ – Techniekcoach Brigitte

Als techniekcoach zet je de eerste stappen richting onderwijs waarin techniek wél belangrijk is. Op vrijwillige basis help je basisschoolteams door het geven van inspiratieworkshops. Tijdens die workshops laat jij de leerkrachten op een praktische en laagdrempelige manier kennismaken met wetenschap en techniek.

De workshops

De workshops zijn gebaseerd op ervaringsleren. Je bent niet de hele tijd aan het woord, want na een korte uitleg gaat het team zelf aan de slag. Jij vraagt de leerkrachten om iets te ontwerpen en te bouwen. Zo help jij ze ervaren hoe makkelijk (én leuk!) het is om techniek in de lessen in te bouwen.

Techniekcoach Workshops

We werken volgens de principes van Onderzoekend & Ontwerpend leren – waar jij een training in krijgt. De methode Onderzoekend & Ontwerpend leren houdt in dat leerkrachten niet alles zelf uitleggen, maar dat ze een onderzoekende houding aannemen. Na de vraag ‘Hoe werkt stroom?’ volgt dus geen uitleg, maar de opdracht: ga het onderzoeken of samen bedenken.

Een workshop duurt ongeveer 1,5 uur. Je geeft de workshop aan de hand van een format dat is ontwikkeld door Jet-Net & TechNet. Daar krijg je een PowerPoint bij, dus dat hoef je niet ’s avonds zelf nog in elkaar te knutselen. Tijdens de workshop is er ruimte voor interactie en vragen.

Workshop gegeven? Dan heb jij tien tot vijftien leerkrachten geïnspireerd om in hun lessen met techniek aan de slag te gaan. Borrel je al van de inspiratie?

‘Na afloop van een inspiratieworkshop ga je vol energie weg bij een school. Het gevoel dat je een zaadje hebt kunnen planten en leraren hebt kunnen inspireren om techniek op de kaart te zetten.’ – Techniekcoach Brigitte

Ben je niet ontzettend technisch? Geen probleem, je hoeft geen Willie Wortel te zijn. Het is het belangrijkst dat je iemand bent die inspireert, motiveert en enthousiasmeert. Techniek is prima uit een boek te halen. en daarnaast heb je 50 andere techniekcoaches om je heen waar je de voorbeelden van mag en kan gebruiken.

Praktisch

Jij bent als techniekcoach gemiddeld één keer per maand aan zet om een team leerkrachten te inspireren. Hoe vaak je daadwerkelijk aan het trainen bent, hangt af van de vraag vanuit het onderwijs en jouw beschikbaarheid.

Het werkt als volgt: een school doet een vraag bij Jet-Net & TechNet. Onze collega’s nemen contact met jou op en vervolgens geef jij aan of je beschikbaar bent. Dan is het aan jou om in gesprek te gaan met de school en stem je praktische zaken af.

Als het onderwijsteam uit een grote groep bestaat, geef je de workshop met zijn tweeën. Ook zolang je nieuw bent, loop je sowieso mee met een ervaren techniekcoach.

Dit levert techniekcoach zijn jou op

Vrijwilligerswerk geeft je uiteraard een ontzettend goed gevoel. Je zet je in voor zowel techniek als het onderwijs, je helpt kinderen aan een betere toekomst en jouw kennis vermenigvuldigt zich zo dat het nooit meer verloren gaat.

Daarnaast levert je vrijwilligerswerk als techniekcoach het volgende op:

 • je doet bergen aan ervaring op
 • je netwerk breidt enorm uit – wie weet wat voor deuren dat opent
 • een professioneel studieaanbod met een basistraining, producttrainingen en extra communicatietrainingen (Omgaan met weerstand en Groepsdynamiek)
 • vrijwilligerswerk staat ontzettend goed op je cv
 • een vrijwilligersvergoeding betaalt zich met name uit in een goed gevoel. Daarnaast krijg je een onkostenvergoeding
 • je ontwikkelt je vaardigheden als het motiveren van teams en het geven van inspirerende trainingen.

Nog even over dat netwerk: als techniekcoach krijg je toegang tot Speakapp, een online platform met 50 andere techniekcoaches. Een laagdrempelige manier om elkaar te leren kennen, ervaringen te delen en van elkaar te leren.

Herken jij je hierin?

Jij bent iemand met het hart op de juiste plek. Je weet hoe belangrijk het is om je steentje bij te dragen aan een betere maatschappij. Je bent bijvoorbeeld leerkracht techniek (geweest), werkt als trainer in het technische bedrijfsleven of doet op een andere manier aan training of coaching. Niet iedere leerkracht is direct enthousiast – daarom is het belangrijk dat je met weerstand kan omgaan.

Jij…

 • hebt affiniteit met techniek
 • krijgt vaak te horen dat je mensen zo enthousiast maakt
 • hebt de techniek van mensen trainen onder de knie of leert dit in een mum van tijd
 • wil het hele land inspireren en vooral Brabant en Gelderland lijken jou goede provincies om dat te doen
 • bent in de middag, na schooldagen, niet toe aan een soepje, maar aan een sessie inspireren
 • woont ergens in Nederland (wij werken in elke regio)
‘Als techniekcoach moet je kunnen prikkelen en meebewegen, goed kunnen luisteren wat leerkrachten zeggen. Als je enthousiast bent en je weet waarom je het doet, dan denk ik dat het eigenlijk vanzelf gaat.’ – Techniekcoach Brigitte

Zolang jij mensen aan het denken kan zetten en weet hoe je de juiste gereedschappen aanreikt voor beter onderwijs, is iedereen méér dan blij met jou.

Wil jij deze meesterbaan?

Stuur dan het sollicitatieformulier én je cv naar primaironderwijs@jet-net.nl. Binnen twee weken hoor je meer van ons.

Heb je nog vragen? Bekijk dan de veelgestelde vragen.

Nadat je gesolliciteerd hebt

Denken we dat jij bij ons past en de functie bij jou? Dan nodigen we je uit voor een telefonische intake. Je krijgt dan meer informatie over hoe jij als techniekcoach bijdraagt aan een mooiere toekomst. Zijn we nog steeds allebei enthousiast, dan hoor je binnen een week wanneer ons persoonlijke gesprek plaatsvindt.

Als jij daadwerkelijk als techniekcoach aan de slag gaat, dan hoor je snel wanneer je eerste training is en maken we verdere afspraken

Twijfel je of dit bij jou past?

Kijk dan even naar onze andere vrijwilligersvacature. Wij zoeken namelijk ook techniekcoaches om inspiratielessen W&T in de klas te geven. En als je niet kan kiezen mag je ook allebei doen.