Techniekcoach inspiratielessen W&T

Heb jij een technisch beroep en kun jij op een aanstekelijke manier vertellen over je werk? Of je nou opticien, timmerman, installatiemonteur, goudsmid, laborant of software developer bent – wij zijn op zoek naar jou.

Onze levens bestaan uit techniek. Toch is techniek nog niet verankerd in ons onderwijs. Het goede nieuws is dat jíj daar verandering in kan brengen. Met jouw ervaring, kennis en enthousiasme kan je basisscholen helpen om techniek in de lessen te brengen. Hoe? Door inspiratielessen wetenschap & techniek te geven.

‘Wat het leuk maakt is de combinatie. Voor de kinderen ben je een helpende hand als ze praktisch aan de slag zijn. Aan de andere kant ben je er voor de leerkracht om te laten zien wat je doet en vragen te beantwoorden.’ – Techniekcoach Angelique

Breng jij techniek in de klas?

Een inspiratieles verzorg je samen met een leerkracht. Jij begint de les door te vertellen over je werk. Dit is jouw kans om de leerlingen enthousiast te maken over techniek. Vervolgens gaan de kinderen aan de slag met een technische opdracht.

Er is ruimte voor interactie, dus gebruik jouw expertise vooral om creatieve invalshoeken aan te reiken. Jouw doel is niet alleen het vuurtje bij de kinderen aanwakkeren, maar ook de leerkracht zo te inspireren dat zij of hij het de volgende keer zelf kan doen.

Je hoeft niet alles zelf te bedenken. Jet-Net & TechNet biedt uitgewerkte lessen aan over diverse onderwerpen rondom wetenschap en techniek. Alle lessen zijn gebaseerd op Onderzoekend & Ontwerpend Leren. De lessen duren een tot anderhalf uur – afhankelijk van de groep waar je voor staat en het onderwerp van de inspiratieles.

Praktisch

Jij mag natuurlijk áltijd over je werk praten, maar als techniekcoach doe je dat ongeveer één keer per maand. We zien dat de zomerperiode en december altijd wat rustiger zijn. Hoe vaak je daadwerkelijk kinderen inspireert met jouw les, hangt af van de vraag vanuit het onderwijs en wanneer jij beschikbaar bent.

We gooien je niet voor de leeuwen. Voordat je start krijg je een training en ook loop je minimaal één keer mee met een ervaren techniekcoach. Die leert jou de fijne kneepjes van het vak. Daarna krijg je begeleiding op maat, zodat jij blakend van het zelfvertrouwen voor de groep staat.

Dit levert techniekcoach zijn jou op

Vrijwilligerswerk geeft je als eerste een goed gevoel. Je zet je in voor zowel techniek als het onderwijs én je helpt kinderen aan een betere toekomst. Jouw kennis vermenigvuldigt zich zo dat het nooit meer verloren gaat.

Daarnaast levert vrijwilligerswerk als techniekcoach je het volgende op:

 • je doet bergen aan ervaring op
 • vrijwilligerswerk staat ontzettend goed op je cv
 • je hebt de mogelijkheid om trainingen te volgen, zoals producttrainingen en extra communicatietrainingen
 • je netwerk breidt enorm uit – wie weet wat voor deuren dat opent
 • onkostenvergoeding van €30 per uitvoering, €30 per voorbereiding en vanaf 40 kilometer enkele reis €0,25 per kilometer
 • bijzondere ervaringen met de kinderen

Nog even over dat netwerk: als techniekcoach krijg je toegang tot Speakapp, een online platform met 50 andere techniekcoaches. Een laagdrempelige manier om elkaar te leren kennen, ervaringen te delen en van elkaar te leren.

‘De trainingen die we kregen, daarvan was ik onder de indruk. Het was zowel inhoudelijk op de producten, maar ook over bijvoorbeeld communicatie en omgaan met weerstand. Je leert er veel meer dan alleen maar de inhoudelijke kant.’ – Techniekcoach Angelique

Herken jij je hierin?

Je ‘doet iets’ in wetenschap en techniek en brengt je ervaring en kennis niet alleen dolgraag, maar ook goed over. Je bent praktisch, enthousiast en je vindt het fantastisch om jouw werk(veld) te laten zien.

Jij…

 • kan goed omgaan met kinderen, van kleuters tot achtstegroepers
 • legt uit in jip-en-janneketaal
 • bent inventief
 • bedenkt de slimste suggesties en helpt kinderen op weg als ze even vastlopen
 • ziet dat de technische sector in de problemen komt als we niet nu ingrijpen door techniek onderdeel te maken van het onderwijsprogramma
 • maakt het verschil
 • wil over tien jaar horen dat jouw inspiratieles ervoor gezorgd heeft dat iemand voor een technische opleiding koos

Techniek staat dan wel voor niets, maar jij staat voor een betere toekomst. Je baalt ervan dat kinderen steeds minder met hun handen werken en vraagt je geregeld af hoe dit over twintig jaar is. Precies daarom wil je impact maken en de kinderen laten zien hoe tof jouw vak is. Zonder jou lukt het niet.

‘Het contact met andere techniekcoaches is waardevol. Het mooie vind ik dat je mensen met verschillende achtergronden hebt. Je hebt mensen uit het bedrijfsleven en mensen van school. De club is heel divers, iedereen brengt kennis mee. Daar haal ik veel energie uit.’ – Techniekcoach Angelique

 

Wil jij aan de slag als techniekcoach?

Solliciteren als techniekcoach? Fantastisch! Dit doe je door het sollicitatieformulier samen met je cv te mailen naar primaironderwijs@jet-net.nl. Binnen twee weken vind je onze reactie op je digitale deurmat.

Heb je nog vragen? Lees dan hier de veelgestelde vragen, misschien staat jouw vraag er wel tussen.

Denken we dat je bij ons past, dan plannen we een telefonisch intakegesprek met je. Voor dit gesprek krijg je meer informatie over hoe jij als techniekcoach ingezet wordt.

Zijn we minstens zo enthousiast na het belletje als ervoor? Dan nodigen we je binnen een week uit voor een persoonlijk gesprek. Daarna laten we je, wederom binnen een week, weten of je aan de slag kan als techniekcoach. Wil jij dat ook nog steeds net zo graag als wij? Dan maken we verdere afspraken en krijg je een contract.

Dus, waar wacht je nog op? Meld je nu meteen aan via primaironderwijs@jet-net.nl

Twijfel je of dit bij jou past?

Kijk dan ook even naar onze andere vrijwilligersvacature. Wij zijn namelijk ook op zoek naar techniekcoaches om inspiratieworkshops te geven aan schoolteams.