• Toon alles
  • Oriëntatie
  • Vind een bedrijf
  • Aan de slag

De website van Jet-Net & TechNet doorzoeken

Trefwoorden

BTM
Bèta&TechMentality
brede beeld van techniek
Bèta&TechMentality-scan
LOB
loopbaanoriëntatie
techniekoriëntatie
ouders betrekken
bedrijven in de buurt vinden
praatplaat
Jet-Net & TechNet Loket
regiocoördinator
Bèta&TechMentality-model
TechCheck
Tech-type test
Expeditie 7 werelden van techniek
digitale bedrijfsbezoeken
Inspiratieles
digibordles
gastles
thema-lesbrieven
interactieve videogastlessen
Bedrijfsbezoeken
tips praktische afstemming met bedrijven
tips voorbereiding leerlingen
Voorbeeld bedrijfsbezoek
voorbeeld samenwerking school-bedrijf
event
Vakkanjers
Career Days
Meet the Boss

Selecteer hier jouw regio om de juiste regiocoördinator te vinden die jou verder kan helpen en/of je vragen kan beantwoorden

Jouw regiocoördinator is:

Lianne van den Wittenboer

Regio-aanjager Jet-Net

06-46084824

l.vandenwittenboer@jet-net.nl

Stuur een bericht

Jouw regiocoördinator is:

Sebastiaan Smit

Programmamanager

06-10680730

s.smit@jet-net.nl

Stuur een bericht

Jouw regiocoördinator is:

Landelijk Bureau

Jet-Net

085-0643050

info@jet-net.nl

Stuur een bericht

Jouw regiocoördinator is:

Ivo Solinger

Regio-aanjager Jet-Net

06-40615800

i.solinger@jet-net.nl

Stuur een bericht

Jouw regiocoördinator is:

Marike van Wezenberg

Regio-aanjager Jet-Net

06-24739700

m.vanwezenberg@jet-net.nl

Stuur een bericht

Jouw regiocoördinator is:

Tirza de Jong

Regio-aanjager Jet-Net

06-41864460

t.dejong@jet-net.nl

Stuur een bericht

Jouw regiocoördinator is:

Erik de Mink

Regio-aanjager Jet-Net

06-53737563

e.demink@jet-net.nl

Stuur een bericht

Jouw regiocoördinator is:

Tessa Timmermans

Regio-aanjager Jet-Net

06-20863507

t.timmermans@jet-net.nl

Stuur een bericht

Jouw regiocoördinator is:

Helmar Rouwenhorst

Regio-aanjager Jet-Net

06-48250285

h.rouwenhorst@jet-net.nl

Stuur een bericht

Jouw regiocoördinator is:

Ivo Solinger

Regio-aanjager Jet-Net

06-40615800

i.solinger@jet-net.nl

Stuur een bericht

Jouw regiocoördinator is:

Erica Wortel

Manager Communicatie

06-21165822

e.wortel@ptvt.nl

Stuur een bericht

Jouw regiocoördinator is:

Emma Claessen

Regiocoördinator Jet-Net & TechNet

06-29496459

e.claessen@jet-net.nl

Stuur een bericht

Jet-Net & TechNet Routeplanner

Je wilt als middelbare school samenwerken met een bedrijf

Laat leerlingen kennismaken met de wereld van techniek en technologie door samen te werken met bedrijven. Bedrijven kunnen leerlingen waardevolle, levensechte ervaringen met techniek bieden. Wat voor interessante bedrijven zijn er in de regio van jouw school?

Oriëntatie

Vind een bedrijf

Aan de slag

Oriëntatie

Waarom wil ik samenwerken met een bedrijf?

Laat leerlingen kennismaken met de wereld van techniek en technologie door samen te werken met bedrijven. Bedrijven kunnen leerlingen waardevolle, levensechte ervaringen met techniek bieden. Zo laat je jouw leerlingen het brede beeld van techniek zien en help je ze hun talenten en drijfveren voor technologie te ontdekken. En je biedt hiermee waardevolle contexten voor techniek- en bètalessen.

Maak kennis met het Bèta&TechMentality-model

Laat jouw leerlingen het brede beeld van techniek zien en help ze hun talenten en drijfveren voor technologie te ontdekken

Jongeren verschillen in hun houding ten aanzien van techniek. En elk type jongere vraagt om een andere manier van aanspreken. Dankzij onderzoek weten we dat er vijf bètatypes zijn. Als je inzicht hebt in wat deze verschillende typen jongeren drijft en motiveert, kun je daarop inspelen bij het enthousiasmeren voor techniek. Het Bèta&TechMentality-model geeft je dat inzicht en biedt daarvoor volop praktische handvatten.

Daarnaast kun je de 7 werelden van techniek gebruiken om een context te geven die jongeren aanspreekt. Je laat ze hiermee op een aansprekende manier de verscheidenheid van techniek en technologie zien.

Bèta&TechMentality-scan

Deze scan laat je kort kennismaken met het Bèta&TechMentality-model en de vijf verschillende types jongeren die hierin centraal staan. Daarnaast geeft het jouw team of werkgroep inzicht in hoeverre jullie onderwijs, (LOB-)activiteiten en communicatie aansluiten bij wat verschillende jongeren drijft en hoe je hen nog effectiever kunt aanspreken.

Vraag gratis het werkboek aan

Dit werkboek is een praktische vertaling van het Bèta&TechMentality-onderzoek. Het is bedoeld om teams van vo-scholen helpen te onderzoeken en bespreken wat er mogelijk en nodig is om meer leerlingen te interesseren voor techniek en technologie. Zo krijgt je inzicht in wat werkt en hoe je dat stapsgewijs kunt toepassen.

LOB: starten met techniekoriëntatie

Starten met techniekoriëntatie

Bedrijfsbezoeken en gastlessen zijn een efficiënte vorm van loopbaanoriëntatie- en begeleiding (LOB). Voor een effectieve vorm van LOB zijn de volgende punten belangrijk:

  • Begin zo vroeg mogelijk met LOB implementeren, want stereotype denkbeelden over techniek vormen zich op jonge leeftijd.
  • Zorg voor samenhang in het LOB-programma en betrek ouders bij het proces.
  • Maak leerlingen duidelijk waarom een activiteit belangrijk is en hoe deze bijdraagt aan het oriëntatieproces.

We hebben een aantal tools en hulpmiddelen ontwikkeld om je hierbij te helpen.

Eerste hulp bij Techniekoriëntatie

Wat weten jouw leerlingen over werken in de techniek? Door zelf op onderzoek uit te gaan kunnen leerlingen zich een beter beeld vormen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsbezoeken, stages of voorlichtingsbijeenkomsten. Eerste Hulp Bij Techniekoriëntatie (EHBTO) helpt jou en je leerlingen bij de voorbereiding en reflectie van dit soort loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) activiteiten. Het is een set met 7 downloads van praktische, loopbaangerichte vragen. Je gebruikt deze vragen als inspiratie bij gesprekken met leerlingen over LOB-activiteiten.

LOB, ouders en techniek

Ouders spelen een belangrijke rol bij de loopbaankeuzes die leerlingen maken. Hoe kun jij ervoor zorgen dat je ouders op een goede manier meeneemt in het LOB-proces dat jouw school met leerlingen doorloopt? En hoe kun je daarin ruimte scheppen voor een brede blik op de mogelijkheden in de technische sector, zodat leerlingen een gefundeerde keuze kunnen maken?

In de whitepaper LOB, ouders en techniek lees je hoe je de samenwerking met leerlingen en ouders rondom techniekoriëntatie op een efficiënte manier aanpakt én welke hulpmiddelen je daarvoor in kunt zetten.

LOB en techniek

De whitepaper LOB en techniek bevat tips om jongeren praktijkervaringen in de techniek te geven die ertoe doen. Het geeft je concrete handvaten hoe je LOB kunt inzetten als effectief instrument.

Vind een bedrijf

Hoe kom ik in contact met een bedrijf?

Wil jouw school graag contact leggen met bedrijven in de buurt? We geven je een aantal tips.

Via Jet-Net & TechNet loket

Bedrijven zoeken

Jet-Net & TechNet Loket is dé online plek waar scholen en technische bedrijven elkaar gemakkelijk vinden om samen kinderen en jongeren de wereld van techniek en technologie te helpen ontdekken!

Bekijk hoe makkelijk het is het om bedrijven in de buurt te vinden om mee samen te werken.

 

Praatplaat voor samenwerking

Wil je een nieuwe samenwerking aangaan met een  bedrijf of netwerk, of ben je al een tijd bezig en wil je reflecteren op hoe het gaat? De praatplaat helpt je om dit gesprek vorm te geven. ‘Waarom’ willen we dit (ook alweer)? En ‘wat’ gaan we dan samen oppakken? Ga zelf aan de slag met de invulbare PDF of schakel de hulp in van een regiocoördinator.

Via jouw regiocoördinator

Neem contact op met jouw regiocoördinator

Het vormgeven van de samenwerking met een bedrijf doe je niet alleen. Onze regiocoördinatoren helpen je hierbij. Ze ondersteunen jou bij het opstarten, vormgeven en verder ontwikkelen van de samenwerking tussen jouw school en de bedrijven in jouw regio. Onze weten regiocoördinatoren wat werkt, kennen mooie voorbeelden en handvatten en hebben daarbij zicht op landelijke ontwikkelingen.

Bekijk hier welke regiocoördinator actief is bij jou in de buurt.

 

Aan de slag

Samen aan de slag!

Samen met bedrijven kun je gastlessen of bedrijfsbezoeken organiseren om leerlingen de werkpraktijk te laten zien en ervaren. Daardoor kunnen zij zich een concreter beeld vormen. Dit helpt hen bij de oriëntatie voor later. Een gastles of bedrijfsbezoek is het meest effectief als de activiteiten onderdeel zijn van een groter geheel. Bijvoorbeeld van een project, lessenreeks of LOB-programma.

Hoe sluit je aan bij de belevingswereld van jouw leerlingen?

Kennismaken met Bèta&TechMentality

Jongeren verschillen in hun houding ten aanzien van techniek. En elk type jongere vraagt om een andere manier van aanspreken. Dankzij onderzoek weten we dat er vijf bètatypes zijn. Als je inzicht hebt in wat deze verschillende typen jongeren drijft en motiveert, kun je daarop inspelen bij het enthousiasmeren voor techniek. Het Bèta&TechMentality-model geeft je dat inzicht en biedt daarvoor volop praktische handvatten.

Wil jij verschillende typen jongeren raken als het gaat om bèta en techniek?

Ontdek de TechCheck

Technologie ontdekken in 5 minuten
Doe samen met jouw vmbo/havo/vwo-leerlingen twee testen rond techniek: de Tech-type test en de 7 werelden van techniek test. Op een speelse manier zien jouw leerlingen wat er mogelijk is in de techniek en denken ze na of techniek iets voor hen is.

Sluit aan bij de belevingswereld van de leerlingen
Voor jou als docent of LOB-coördinator helpen de uitkomsten van de testen om de lesstof van de bètavakken en de LOB-activiteiten aan te laten sluiten bij de drijfveren, motivaties en barrières van leerlingen én bij hun belevingswereld.

Ga samen met jouw leerlingen op LOB-reis!

Laat leerlingen uit de bovenbouw meedoen aan de online Expeditie 7 werelden van techniek. De leerlingen maken een digitale reis langs zeven werelden. In elke wereld maken zij kennis met bedrijven uit een bepaald domein, bijvoorbeeld Digitaal, Media & Entertainment of Mens & Gezondheid. Een reis vol inspiratie, digitale bedrijfsbezoeken, meet & greets met werknemers en doe-opdrachten. Op deze manier krijgen de leerlingen inzicht in welke wereld het beste bij hen past en wat voor toekomstmogelijkheden dit hen biedt. Een mooie aanvulling op het LOB-programma van jouw school.

“De Expeditie ziet er super goed uit! Deze interactieve online tool geeft mij de mogelijkheid om mijn leerlingen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met techniek.” Sven Eberwijn, decaan Havo van het Rijnlands Lyceum.

 

 

Inspiratieles 7 werelden van techniek

Met deze interactieve digibordles laat je leerlingen uit de onderbouw van het vmbo en de havo zien dat techniek overal is.

In één lesuur laat je leerlingen met filmpjes, interactieve opdrachten en 7x een mini-quiz zien wat de mogelijkheden per wereld zijn. De leerlingen krijgen vragen om tot groepsgesprekken en persoonlijke inzichten te komen. Zo kunnen zij zich een beter beeld vormen van een loopbaan in de techniek.

Organiseer een gastles

Samenwerken met bedrijven voor een gastles

Met een gastles kun je laten zien wat de beroepspraktijk is van de lesstof die de leerlingen op school behandelen. Ook is het een leuke manier om leerlingen kennis te laten maken met de beroepen en thema’s die in het technologisch bedrijfsleven spelen.

Het Jet-Net & TechNet Loket is de online plek waar scholen en technische bedrijven elkaar gemakkelijk vinden om samen kinderen en jongeren de wereld van techniek en technologie te helpen ontdekken.

 

Check de tips en lees meer!

Om ervoor te zorgen dat de activiteit slaagt en jouw leerlingen enthousiast worden voor techniek is een goede voorbereiding belangrijk. Lees de tips over de voorbereiding door jouw leerlingen, de praktische afstemming met het bedrijf en bekijk voorbeeldmails voor ouders.

Bedrijfspraktijk in de klas

Met één druk op de knop!

Wil jij in de onderbouw vmbo aan de slag met thema-lesbrieven over ‘duurzaamheid’ en ‘energietransitie’, samen met de bijbehorende interactieve videogastlessen waarmee jullie een kijkje kunnen nemen bij bedrijven?

“Deze ervaring is heel waardevol bij het kiezen.” Manon van Scheppingen, docent science en LOB-coördinator van scholengemeenschap Thamen.

Organiseer een bedrijfsbezoek

Goede voorbereiding is belangrijk

Bedrijfsbezoeken zijn uitstekende activiteiten om leerlingen de werkpraktijk te laten zien en ervaren. Via het Jet-Net & TechNet Loket kunnen scholen eenvoudig in contact komen met technische bedrijven in de regio, die leerlingen uit het voortgezet onderwijs graag laten kennismaken met de wereld van techniek.

Check de tips en lees meer!

Om ervoor te zorgen dat het bedrijfsbezoek slaagt en jouw leerlingen enthousiast worden voor techniek is een goede voorbereiding belangrijk. Lees de tips over de voorbereiding door jouw leerlingen, de praktische afstemming met het bedrijf en bekijk voorbeeldmails voor ouders.

Voorbeelden uit de praktijk

Laat leerlingen ervaren hoe leuk werken in de techniek is

 

Carrosseriebouwer opent deuren voor leerlingen

 

“We proberen onze leerlingen zo veel mogelijk te laten ontdekken. De praktijk meemaken is de rode draad in ons lesaanbod. We willen dat de leerlingen aan het einde van de derde klas zoveel gezien en beleefd hebben dat ze een goede keuze kunnen maken voor een vervolgopleiding. We zien het resultaat daarvan in de vierde klas: de meeste leerlingen weten heel goed wat ze willen.”  Sandra Stals, decaan van Citaverde College.

Breng technologie tot leven met een bedrijfsbezoek

Leerlingen in het voortgezet onderwijs maken al op jonge leeftijd belangrijke keuzes. Hoe laat je ze zelf ontdekken of techniek en technologie iets voor ze is? Terra Wolvega organiseert samen met carrosseriebouwer Heiwo al jaren gastlessen en bedrijfsbezoeken voor de leerlingen.

 “Als school willen wij de leerlingen zo veel mogelijk helpen bij het maken van de juiste keuze. Dat is ook een van de redenen dat we bij bedrijven op bezoek gaan, als onderdeel van praktijkvakken.” Yoran Scholte, docent op Terra Wolvega.

Tips voor een succesvol bedrijfsbezoek

Prikkel de nieuwsgierigheid van jouw leerlingen!

Om ervoor te zorgen dat een bedrijfsbezoek slaagt en jouw leerlingen enthousiast worden voor techniek is een goede voorbereiding belangrijk. Lees de tips over de voorbereiding door jouw leerlingen, de praktische afstemming met het bedrijf en bekijk voorbeeldmails voor ouders.

Technische bedrijven de klas in halen

Kun je niet met je klas naar een bedrijf toe? Haal dan technische bedrijven de klas in met de virtuele Expeditie 7 werelden van techniek. Leerlingen maken in elk van de 7 werelden kennis met technologische bedrijven en de uitdagingen waar zij voor staan. Met doe-opdrachten gegeven door medewerkers van de bedrijven, gaan de leerlingen zelf aan de slag met die uitdagingen.

Doe mee aan een event

Vakkanjers

Vakkanjers is een educatief programma waarin leerlingen een oplossing bedenken voor een technisch vraagstuk. Dat doen ze aan de hand van een realistische opdracht voor een landelijke en échte opdrachtgever. Jongens en meiden ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook vaardigheden als initiatief nemen, probleem oplossen, teamwork en klantcontact – vaardigheden die onmisbaar zijn in de razendsnel veranderende techniekwereld. Een optimale voorbereiding op een mooie loopbaan!

Career Days

Tijdens de Career Days ontdekken meer dan 4.500 leerlingen in het voortgezet onderwijs (3 vmbo, 4 havo, 5 vwo) de grote variatie aan technische beroepen en bedrijven. Dit evenement is de ideale plek om leerlingen te enthousiasmeren over wat technologie is, waar technologie is, wie er werken in de technologie en wat ze er zelf mee kunnen. Ze gaan zelf bouwen, proberen, proeven, programmeren, raden en rekenen. Kortom: ervaren!

Career Day on Tour

Tijdens de Career Day on Tour ontdekken leerlingen in het voortgezet onderwijs (vmbo, havo, vwo) de grote variatie aan technische beroepen en bedrijven in de regio. Deelnemende scholen kiezen met hun leerlingen voor twee bedrijven die zij in één dagdeel willen bezoeken. Voor deelnemende bedrijven is het de ideale activiteit om leerlingen in hun eigen werkomgeving te ontvangen en te laten ontdekken hoe leuk en uitdagend werken in de techniek kan zijn.

Meet the Boss

Meet the Boss is een spannende debatwedstrijd op het snijvlak van technologie en maatschappij. Geloof jij ook dat debatteren en argumenteren je leerlingen helpt om genuanceerder te denken en overtuigender te spreken? Meld jouw school dan aan bij Meet the Boss, de spannende debatwedstrijd voor vmbo-, havo- en vwo-leerlingen op het snijvlak van technologie en maatschappij.