• Toon alles
  • Oriëntatie
  • Vind een school
  • Aan de slag

De website van Jet-Net & TechNet doorzoeken

Trefwoorden

Belevingswereld
Bèta&TechMentality-model
7 werelden van techniek
Bèta&TechMentality-model
webinars
workshops
trainingen
Inspiratie
voorbeelden
praktijk
tips
Gastlessen zo geregeld
jet-net & TechNet Loket
Jetnet loket
regiocoördinator
netwerk
contact
medewerkers
Gastles
Bedrijfsbezoek
Evenement

Selecteer hier jouw regio om de juiste regiocoördinator te vinden die jou verder kan helpen en/of je vragen kan beantwoorden

Jouw regiocoördinator is:

Lianne van den Wittenboer

Regio-aanjager Jet-Net

06-46084824

l.vandenwittenboer@jet-net.nl

Stuur een bericht

Jouw regiocoördinator is:

Sebastiaan Smit

Programmamanager

06-10680730

s.smit@jet-net.nl

Stuur een bericht

Jouw regiocoördinator is:

Landelijk Bureau

Jet-Net

085-0643050

info@jet-net.nl

Stuur een bericht

Jouw regiocoördinator is:

Ivo Solinger

Regio-aanjager Jet-Net

06-40615800

i.solinger@jet-net.nl

Stuur een bericht

Jouw regiocoördinator is:

Marike van Wezenberg

Regio-aanjager Jet-Net

06-24739700

m.vanwezenberg@jet-net.nl

Stuur een bericht

Jouw regiocoördinator is:

Tirza de Jong

Regio-aanjager Jet-Net

06-41864460

t.dejong@jet-net.nl

Stuur een bericht

Jouw regiocoördinator is:

Erik de Mink

Regio-aanjager Jet-Net

06-53737563

e.demink@jet-net.nl

Stuur een bericht

Jouw regiocoördinator is:

Tessa Timmermans

Regio-aanjager Jet-Net

06-20863507

t.timmermans@jet-net.nl

Stuur een bericht

Jouw regiocoördinator is:

Helmar Rouwenhorst

Regio-aanjager Jet-Net

06-48250285

h.rouwenhorst@jet-net.nl

Stuur een bericht

Jouw regiocoördinator is:

Ivo Solinger

Regio-aanjager Jet-Net

06-40615800

i.solinger@jet-net.nl

Stuur een bericht

Jouw regiocoördinator is:

Erica Wortel

Manager Communicatie

06-21165822

e.wortel@ptvt.nl

Stuur een bericht

Jouw regiocoördinator is:

Emma Claessen

Regiocoördinator Jet-Net & TechNet

06-29496459

e.claessen@jet-net.nl

Stuur een bericht

Jet-Net & TechNet Routeplanner

Je wilt als bedrijf samenwerken met een middelbare school

Jet-Net & TechNet helpt jouw bedrijf in contact te komen met middelbare scholen en een mooie samenwerking aan te gaan. We bieden informatie, activiteiten, materialen, tips en inspiratie. Die helpen je om ervoor te zorgen dat jong talent al vroeg op een positieve manier in aanraking komt met techniek en technologie. Daardoor wordt de kans groter dat ze later bewust kiezen voor een technische loopbaan. Zo geef je samen met het onderwijs een antwoord op de technische uitdagingen van de toekomst.

Oriëntatie

Vind een school

Aan de slag

Oriëntatie

Ontdek de voordelen van samenwerken met een middelbare school

Door samen te werken met middelbare scholen bij jou in de buurt vergroot je de betrokkenheid van jouw omgeving bij jouw bedrijf en verbeter je het bedrijfsimago. Je kunt mogelijk toekomstige stagiairs of werknemers enthousiasmeren voor de technische werkpraktijk en je vergroot de zichtbaarheid van jouw bedrijf als toekomstige werkgever.

Sluit aan bij de belevingswereld van jongeren

Laat bij de activiteiten van jouw bedrijf aan leerlingen het brede beeld van techniek zien en sluit aan bij hun belevingswereld

Als je gaat nadenken over de samenwerking met scholen, dan is het ook goed om na te denken over hoe je jongeren kunt aanspreken. Daarbij kun je rekening houden met verschillende drijfveren en interesses van jongeren en waar ze staan in het keuzeproces voor een studieprofiel, studie of loopbaan.  Weten hoe je kunt inspelen op de interesses en drijfveren van jongeren en rekening houden met hun opleidingsniveau en belevingswereld is belangrijk om je boodschap goed over te brengen. 

Hoe spreek je jongeren aan?

Maak kennis met het Bèta&TechMentality Model!

Wil je meer weten over jouw medewerkers van de toekomst? Maak kennis met het Bèta&TechMentality-model

Jongeren verschillen in hun houding ten aanzien van techniek. En elk type jongere vraagt om een andere manier van aanspreken. Dankzij onderzoek weten we dat er vijf bètatypes zijn. Als je inzicht hebt in wat deze verschillende typen jongeren drijft en motiveert, kun je daarop inspelen bij het enthousiasmeren voor techniek. Het Bèta&TechMentality-model  biedt daarvoor volop praktische handvatten.

Daarnaast kun je de 7 werelden van techniek gebruiken om een context te geven die jongeren aanspreekt. Je laat ze hiermee op een aansprekende manier de verscheidenheid van techniek en technologie laten zien.

Hoe spreek je jongeren aan?

Meld je gratis aan!

Om je te ondersteunen bij het aangaan van een succesvolle samenwerking met middelbare scholen, zijn verschillende workshops en trainingen ontwikkeld. Kijk hier welke workshops het beste bij jou, je bedrijf of netwerk passen zodat je samen met scholen goede en boeiende activiteiten kunt organiseren.

Tips en inspiratie

Tips en inspiratie

Bijna alle jongeren zijn voor techniek en technologie te interesseren.  Hoe wakker je het vuurtje aan bij een zo breed mogelijke groep leerlingen?

Vind een school

Hoe kom je in contact met een middelbare school in de buurt?

Wil jouw bedrijf graag contact leggen met middelbare scholen in de buurt? Wij geven je een aantal tips.

Via Jet-Net & TechNet Loket

Via Jet-Net & TechNet Loket

Jet-Net & TechNet Loket is dé online plek waar scholen en technische bedrijven elkaar gemakkelijk vinden om samen  jongeren de wereld van techniek en technologie te helpen ontdekken! Hier kun je makkelijk scholen in jouw buurt vinden die een samenwerking willen aangaan. Door  gastlessen, bedrijfsbezoeken, snuffelstages of opdrachten aan te bieden aan scholen in jouw regio kun je de samenwerking starten.

Via jouw regiocoördinator

Via je regiocoördinator

Onze regiocoördinatoren staan klaar om met je mee te denken. Zij helpen je bij het aangaan van een samenwerking met middelbare scholen in jouw buurt. Regiocoördinatoren hebben een groot netwerk en spreken zowel de taal van het onderwijs als het bedrijfsleven. Door die combinatie kunnen zij je helpen samen activiteiten op te zetten.

Via je netwerk

Via je eigen netwerk

Ben je lid van een ondernemersvereniging, verbonden aan een lokale bedrijvenkring of betrokken bij een ander zakelijk netwerk? Vraag eens rond bij collega-bedrijven of zij al contacten hebben met middelbare scholen. Mogelijk levert dat een ingang op – of kunnen jullie gezamenlijk optrekken om scholen te benaderen en leerlingen te bereiken.

Binnen Jet-Net & TechNet zijn al veel netwerken van scholen en bedrijven actief. Hier kun je ook bij aansluiten.

Via je eigen medewerkers

Via je eigen medewerkers

Vraag rond bij je eigen medewerkers: naar welke middelbare scholen gaan hun zoons en dochters? Medewerkers kunnen vervolgens helpen met het leggen van het eerste contact.

 

Aan de slag

Met een school aan de slag? Hoe pak je dat aan?

Een gastles geven aan middelbare scholieren of ze een kijkje laten nemen in jouw bedrijf is leuk én waardevol. Het laat jongeren ontdekken en ervaren wat techniek is en wat ze ermee kunnen doen. Hoe pak je een geslaagde activiteit aan? Hier vind je tips over hoe je een brede groep jongeren kunt aanspreken, en over de concrete invulling van gastlessen en bedrijfsbezoeken.   

Aansluiten bij de belevingswereld van jongeren

Maak kennis met het Bèta&TechMentality-model

Jongeren verschillen in hun houding ten aanzien van techniek. En elk type jongere vraagt om een andere manier van aanspreken. Dankzij onderzoek weten we dat er vijf bètatypes zijn. Als je inzicht hebt in wat deze verschillende typen jongeren drijft en motiveert, kun je daarop inspelen met jouw activiteiten rond  het enthousiasmeren voor techniek.

Verschillende drijfveren
Jongeren verschillen in hun houding tegenover techniek. Als je hier rekening mee houdt in je benadering, kun je een brede groep inspireren. Het Bèta&TechMentality-model onderscheidt vijf typen jongeren met elk hun eigen kijk op techniek, en geeft je inzicht in hoe je hun interesses en drijfveren kunt triggeren. Zodat je verhaal zo goed mogelijk overkomt.

Maak kennis met de 7 werelden

Als je een activiteit verzorgt voor leerlingen in het voortgezet onderwijs wil je een aantrekkelijk en realistisch beeld geven van werken in jouw bedrijf. Om ze op een leuke manier te laten zien wat er allemaal kan, is de diverse bèta- en technieksector opgedeeld in de 7 werelden van techniek. De 7 werelden van techniek helpen je bij jouw activiteit om aan te sluiten bij de belevingswereld van de leerlingen.

Gebruik dit in je uitleg naar jongeren toe bij een gastles of bedrijfsbezoek om ze te enthousiasmeren en het belang van jullie werk te laten zien. In welke wereld past jouw technische bedrijf?

Meld je gratis aan!

Om je te ondersteunen bij het organiseren van goede en boeiende activiteiten samen met scholen zijn er een aantal workshops en trainingen ontwikkeld. 

Tips en inspiratie

Hoe kan Bèta&TechMentality scholen én bedrijven helpen?

Bij de Amsterdamse Vakschool Technische Installaties (VTi) weten ze er alles van. Dit samenwerkingsverband van 70 installatiebedrijven, scholen en organisaties gebruikt de basisprincipes van Bèta&TechMentality om doelgericht nieuwe groepen jongeren warm te maken en klaar te stomen voor de installatietechniek.

Organiseer een gastles

Organiseer een gastles

Een gastles geven in een klas of op jouw eigen locatie is leuk én waardevol. Het laat jongeren ontdekken en ervaren wat techniek is en wat ze ermee kunnen doen. Zo kunnen jongeren een positief en concreet beeld krijgen van de wereld van techniek en technologie. En je kunt mogelijk toekomstige stagiairs of werknemers enthousiasmeren voor de technische werkpraktijk.

Bekijk het handige raamwerk met tips voor het organiseren van een gastles!

Bedrijfspraktijk in de klas

Bekijk hier de formats die je kunt gebruiken om je eigen gastles vorm te geven.

 

Ontdek de praktische tools

Om een aansprekende gastles te geven, is goede afstemming met de school belangrijk. Met tips, voorbeelden van een draaiboek, inspiratie voor werkvormen en ideeën voor voorbereiding van de leerlingen ga je goed van start. En vergeet niet te kijken naar de video’s!

Wat stem je als school en bedrijf met elkaar af?

 

Hoe maak je een gastles leuk voor leerlingen?

Nancy Klomp is eigenaresse van het creatieve metaalbewerkingsbedrijf Nancy Klomp Watersnijtechniek en geeft drie tips!

Hoe laat je leerlingen in het middelbaar onderwijs kennismaken met techniek?

FOCWA-directeur Femke Teeling gaf op Het Perron in Veenendaal het goede voorbeeld met een gastles voor een klas vmbo-leerlingen.

Organiseer een bedrijfsbezoek!

Tips en instrumenten

Om een bedrijfsbezoek te geven, is goede afstemming met de school belangrijk. We geven je tips en voorbeelden van een draaiboek, inspiratie voor werkvormen en ideeën voor voorbereiding van de leerlingen. Bekijk alle tips én video’s om je goed voor te bereiden.

Activiteiten organiseren rond de 7 werelden van techniek

In deze handleidingen vind je achtergrondinformatie over de 7 werelden van techniek en tips voor jouw activiteit, bijvoorbeeld een gastles of een bedrijfsbezoek. Zodat je aan de hand van de 7 werelden een aantrekkelijk en realistisch beeld kunt geven van werken in jouw bedrijf waarbij je rekening kunt aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen.

Doe mee aan een event

Investeert jouw bedrijf ook in jong talent?

Om leerlingen te laten kennismaken met hun eigen vakmanschap, met techniek en met technische bedrijven worden er mooie evenementen georganiseerd waar jouw bedrijf aan kan meedoen. Zo werken we aan de vaardigheden van de vakmensen van morgen. Deelname versterkt de samenwerking van scholen met het (regionale) bedrijfsleven. Als technisch bedrijf kun je op deze manier investeren in jong talent.

Vakkanjers

Scholieren ontdekken hun vakmanschap met Vakkanjers. In een doorlopende lijn vanaf groep 7 tot en met het laatste jaar van het vmbo. Dit doen zij met een technische opdracht voor een échte opdrachtgever.  Als deelnemend bedrijf voorzie je de scholieren van bruikbaar advies, wat leerzaam is én een nuttige kennismaking met de praktijk. Je bent coach van de scholieren en geeft feedback op hun ideeën en ontwerpen en help bij het uitwerken van hun idee.

Career Days

Tijdens de Career Days ontdekken meer dan 4.500 leerlingen in het voortgezet onderwijs (3 vmbo, 4 havo, 5 vwo) de grote variatie aan technische beroepen en bedrijven. Dit evenement is de ideale plek voor jouw bedrijf om leerlingen te enthousiasmeren over wat technologie is, waar technologie is, wie er werken in de technologie en wat ze er zelf mee kunnen.

Career Day on Tour

Tijdens de Career Day on Tour ontdekken leerlingen in het voortgezet onderwijs (vmbo, havo, vwo) de grote variatie aan technische beroepen en bedrijven in de regio. Deelnemende scholen kiezen met hun leerlingen voor twee bedrijven die zij in één dagdeel willen bezoeken. Voor jouw bedrijf is het de ideale activiteit om leerlingen in je eigen werkomgeving te ontvangen en te laten ontdekken hoe leuk en uitdagend werken in de techniek kan zijn.

Techniekevenementen in de regio

Er zijn vele lokale en regionale techniekevenementen, waar je als bedrijf bij kunt aanhaken. Vaak worden die georganiseerd door bedrijvenkringen, ondernemersverenigingen of lokale Jet-Net & TechNet netwerken. Kijk voor aansluiting bij deze regionale initiatieven eens op de regiokaart.