Teamsessie W&T door de hele school

Wil je met de hele school met wetenschap en technologie aan de slag? Een schoolproject rondom een bepaald thema is een mooie manier om dat voor elkaar te krijgen. Met de Teamsessie W&T door de hele school krijgen jullie kosteloze ondersteuning van een workshopleider. Die helpt jullie team bij het opzetten en uitvoeren van een project met leuke W&T-activiteiten die passen bij het door jullie gekozen thema.

Opzet van de begeleiding

Onze workshopleiders hebben veel praktijkervaring en kunnen dit vertalen naar inspiratie, concrete tips en ideeën voor jullie W&T-onderwijs – bijvoorbeeld voor een techniekweek, projectweek of themamaand. Zij denken mee over de inhoudelijke en praktische invulling en kunnen leerkrachten begeleiden. De begeleiding bestaat uit:

  • Een telefonische voorbespreking waarin de workshopleider wensen, doelen en mogelijkheden inventariseert.
  • Een werksessie van drie uur op school en met het hele team. Het doel is om W&T schoolbreed vorm te geven in de vorm van een project en een aanpak te bepalen die ook in de toekomst gebruikt kan worden. Concreet maakt het team nader kennis met de methodiek van Onderzoekend en Ontwerpend Leren. Ook worden mogelijke thema’s en de opzet van het project besproken. De leerkrachten werken dit vervolgens per bouw uit tot een concreet plan. Dit plan in de vorm van leerdoelen, activiteiten en integratie met bestaande vakken.

Optioneel is de workshopleider beschikbaar (max. twee dagdelen) voor vragen, overleg en begeleiding tijdens het project. Daarnaast kan hij/zij uitleg geven over de technische achtergrond van het gekozen thema of helpen bij het koppelen van de activiteiten aan de belevingswereld van kinderen.

Nodig vanuit de school

  • Deelname van de schoolleider en/of directeur én het hele team van leerkrachten. Dit is van belang voor (1) de doorlopende leerlijn binnen het project, (2) een breed draagvlak voor het project en (3) een succesvolle uitvoering van een volgend project. Als het team uit meer dan 20 personen bestaat, dan volstaat een afvaardiging per bouw.
  • Een grote ruimte met een beamer of digibord en eventueel een aantal kleine ruimtes om in groepjes aan de slag te gaan.

Inspirerend voorbeeld

OBS Vuurvogel maakte van schoolproject De Koekjesfabriek een Onderzoekend & Ontwerpend Leren-festijn. De school schakelde iemand van Jet-Net & TechNet in voor inspiratie en ideeën. Een schoolproject leek de school een mooie aanleiding om de leerkrachten en de leerlingen meer bekend te maken met Wetenschap & Techniek én om de techniekkasten beter te benutten.

De workshopleider heeft onder meer de leerkrachten per bouw gecoacht bij het bedenken van lessen die passen bij het thema van het schoolproject. Techniekcoördinator op OBS Vuurvogel Veronique Hoogenes: “Als er iets is wat we hebben geleerd dan is het dat Wetenschap & Techniek veel breder is dan wij dachten. Dat was voor ons een eyeopener. Je kunt bijna elk onderwerp benaderen vanuit Wetenschap & Techniek. Ook het bakken van koekjes dus.”

Aanvragen

Ben je geïnteresseerd in ondersteuning van een workshopleider bij het ontwikkelen van schoolbreed W&T-onderwijs? Klik dan op onderstaande link en vul het formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Belangrijk: Geef in het aanvraagformulier ook een voorkeursdatum op voor de werksessie van drie uur met hele team. Houd er daarbij rekening mee dat er in totaal ongeveer zes weken nodig zijn voor een goede voorbereiding van je W&T-project.

Klik op onderstaande button ‘Toon formulier’ om de teamsessie aan te vragen.