• Actueel

  • Ook deelnemer worden?

    Lees meer
    15 september 2020

    Lesbrief met interactieve videogastles geeft vmbo’ers inzicht in techniek

    Jet-Net & TechNet introduceert de eerste van een serie thema-lesbrieven met bijbehorende interactieve videogastles. Vmbo-docenten kunnen zo met één druk op de knop de bedrijfspraktijk het klaslokaal in halen om hun leerlingen te laten kennismaken met techniek. Gemakkelijk als LOB-activiteit en passend binnen de anderhalvemetersamenleving.

    De eerste lesbrief draait om het thema ‘duurzaamheid’. Hoe kun je in een metaalbedrijf slim energie besparen en materialen zo veel mogelijk hergebruiken? De onderbouw vmbo-leerlingen leren over metaal als grondstof en over recycling en energiebesparing in de metaalsector. Het thema van de tweede lesbrief is ‘Energietransitie’. Vmbo-leerlingen leren hier alles over hun basisbehoefte aan energie, hoe wordt gewerkt aan hernieuwbare energiebronnen, wat dat betekent voor de installatietechniek en juist ook voor henzelf.

    Videogastles sluit aan op lesbrief

    Na de voorbereidende les krijgen de vmbo-leerlingen een kijkje in de keuken bij een modern bedrijf, met een videogastles die docenten of decanen op elk gewenst moment kunnen inzetten. Wat maakt dit bedrijf, hoe maken ze dat en met wat voor mensen? Hoe gaan ze om met duurzaamheid? En welke kansen biedt de omschakeling van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen? Elke video bevat ook interactieve opdrachten waarmee leerlingen leren over het thema, de innovaties in de technologie en over zichzelf.

    Bedrijven zetten de deuren graag open

    Metaalbedrijf Hoekman RVS uit Nieuwleusen trapt de serie af als eerste gastlesgever. De jonge directeur Gert Hoekman neemt de leerlingen mee langs de verschillende afdelingen van zijn bedrijf – van verkoop tot engineering en productie – en vertelt hoe zijn bedrijf omgaat met thema’s als duurzaamheid. “Aan dit soort producties werken we graag mee”, zegt Hoekman. “Scholen waren altijd al welkom om een kijkje te nemen in ons bedrijf. En nu gaan we nog een stapje verder door de deuren open te zetten voor alle scholen in Nederland. Hopelijk inspireren we veel jongens en meiden om eens na te denken over een loopbaan in de techniek. Hoe meer je weet over de mogelijkheden, hoe beter je kunt kiezen. Zo simpel is het.”

    Eerste gastlessen in een serie

    De komende maanden komt Jet-Net & TechNet met nog meer thema-lesbrieven en interactieve videogastlessen voor de onderbouw van het vmbo, bijvoorbeeld over ‘mobiliteit’.  Alle lesbrieven worden gemaakt in samenwerking met de brancheorganisaties van verschillende technische sectoren en het Platform PIE. Je vindt de video’s en de bijbehorende lesmaterialen op www.jet-netloket.nl/lesmateriaal-VO.

    Samenwerking scholen en bedrijven

    Leerlingen inspireren en motiveren voor jouw vak? Geef de theorie dan context door een gastles of bedrijfsbezoek, ‘live’ of op video. Het Jet-Net & TechNet Loket – een initiatief van Jet-Net & TechNet – brengt vraag en aanbod van scholen en technische bedrijven kosteloos bij elkaar. Ook voor het regelen van snuffelstages of projectopdrachten. Meld je binnen enkele minuten aan op het Jet-Net & TechNet Loket en ontdek hoe gemakkelijk je samenwerking met bedrijven in jouw regio zelf kunt regelen.

    Terug naar overzicht

    Meer nieuws

    Nieuws - 04 april 2024

    Jet-Net herinneringen uit het veld

    De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

    Lees meer
    Nieuws - 26 maart 2024

    Jet-Net gaat regionaal verder

    De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

    Lees meer
    Nieuws - 06 maart 2024

    Career Days van start in Zwolle

    Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

    Lees meer