Ook deelnemer worden?

Lees meer

Vakkanjer instructievideo’s: in 6 stappen een geslaagd project

Hebben jouw leerlingen moeite met het opstarten van schoolprojecten vanuit huis? Stuur ze deze 6 video’s voor tips over een goede planning en uitvoering van hun groepsopdrachten. De video’s zijn gemaakt voor leerlingen die meedoen aan het Vakkanjer-programma van Jet-Net & TechNet. Speciaal voor middelbare scholieren die nu thuis aan een project moeten werken, stellen we die video’s nu ook hier beschikbaar.

In 6 stappen naar een geslaagd project

Er zijn zes video’s boordevol tips. In de video’s zitten onder andere instructies over het maken van een planning, hoe je een mindmap maakt en tips om een goede pitch te geven. Je kunt de video’s hieronder bekijken, stuur ze vooral door naar je leerlingen.

Zes instructievideo’s

1. Welke stappen doorloop je bij projectmatig werken?
Als leerlingen planmatig gaan werken, doorlopen ze een aantal stappen. Bij het maken van een product bijvoorbeeld gaan hier een aantal stappen aan vooraf. Denk aan het smeden van een team, het verdelen van de taken, het bedenken van ideeën, het maken van ontwerpen en het verzamelen van materialen en gereedschap. En wanneer leerlingen dan een product gemaakt hebben moet het natuurlijk ook nog enthousiast gepresenteerd worden. In deze video worden al deze stappen doorlopen.

2. Waarom is het belangrijk om een planning te maken?
Het maken van een planning is niet altijd even leuk en het kost wat extra tijd. Maar het helpt leerlingen om het project in goede banen te leiden en op tijd af te krijgen. Waarom het maken van een planning zo belangrijk is en hoe ze dit moeten dit aanpakken, leggen we uit in deze video. Let op: de tijdsplanning in de video gaat over het Vakkanjer project, maar zie dit vooral als een voorbeeld, leerlingen kunnen deze tips namelijk toepassen op elk soort project.

3. Hoe maak je een mindmap?
Wanneer je nieuwe ideeën voor een project moet bedenken, helpt het om een mindmap te maken. Maar hoe doe je dat en welke regels zijn eraan verbonden? In deze video krijgen leerlingen tips om zelf een mindmap te maken. En denk je dat het moeilijk is om samen een mindmap te maken nu iedereen thuis moet blijven? Leerlingen kunnen dit ook samen doen in een online lesomgeving! Zorg dan dat iemand alle ideeën van iedereen op een blaadje schrijft.

4. Hoe presenteer je een idee met een moodboard?
Een leuke manier om een plan te presenteren is het maken van een moodboard. Zo vertel je niet alleen wat je idee is, maar laat je het ook zien en dat is handig voor de opdrachtgever of docent om een beeld te krijgen. Hoe je zo’n moodboard maakt, leggen we uit in deze video. Leerlingen kunnen hun moodboard delen met groepsgenoten door foto’s naar elkaar te sturen. Vervolgens kunnen ze het moodboard presenteren in een online lesomgeving.

5. Tips om je aan je planning te houden.
Loopt het even niet lekker met de planning van je leerlingen? Dat kan gebeuren, vooral in deze gekke tijden. Zijn ze meer aan het uitstellen dan aan het afronden? Laat ze de tips in deze video volgen om de draad van het project weer op te pakken. Want ook al zitten ze nu thuis, als straks school weer begint, zijn ze maar wat blij dat ze op schema lopen en straks echt vakantie kunnen vieren!

6. Zo houd je een goede pitch
Als leerlingen eenmaal een product gemaakt hebben, moeten ze dit natuurlijk ook nog enthousiast presenteren. Een pitch is een snelle en leuke manier om dit te doen. Maar hoe doe je dat? Grietje heeft een aantal handige tips. In deze video vertelt Grietje hoe je aan de hand van een elevator pitch jouw product het beste kunt verkopen.

 

 

Terug naar overzicht

Meer inspiratie