Ook deelnemer worden?

Lees meer
06 mei 2020

Kennisbank ‘W&T in de klas’ helpt jouw school met W&T-aanbod op alle niveaus

Talenten ontdekken, leerlingen motiveren, kinderen goed voorbereiden op de toekomst: allemaal redenen om werk te maken van wetenschap & techniek.  Maar hoe geef je W&T een structurele plek in jouw klas, jouw onderwijsteam en in het curriculum van de school? De online kennisbank ‘Wetenschap & Technologie in de klas’ helpt je daarbij!

Wat vind je op Wetenschap & Technologie in de klas?

De kennisbank ‘W&T in de klas’ staat boordevol publicaties, instrumenten, praktijkvoorbeelden en praktisch lesmateriaal die je kunt gebruiken om een volgende stap met Wetenschap & Technologie te maken op jouw school. Of je nu als leerkracht wilt lesgeven in W&T, als schoolleider je team wilt professionaliseren in W&T, W&T wilt verankeren in je curriculum of wilt samenwerken met technische regionale bedrijven, de kennisbank helpt. Wil je eerst weten waar jouw school staat met W&T? Start dan met de quickscan.

Lesgeven in W&T

Wetenschap & Technologie gaat over onderzoeken, ontwerpen en problemen oplossen. Over vragen, (be)redeneren en fascinatie. Kortom: over de talentontwikkeling van kinderen. Als leerkracht speel je hierin een cruciale rol. Op de pagina ‘lesgeven in W&T’ vind je interessant lesmateriaal waarin onderzoekend en ontwerpend leren centraal staat, inspirerende praktijkvoorbeelden van andere leerkrachten, maar ook praktische handreikingen & instrumenten en achtergrondinformatie over hoe je W&T een plek geeft in jouw klas.

Professionaliseren in W&T

W&T in de klas vraagt de nodige kennis en ervaring van leraren. Veel leerkrachten zijn in hun opleiding en daarna in hun onderwijspraktijk echter nog maar weinig in aanraking gekomen met de W&T-benadering van ontwerpend en onderzoekend leren. Het is daarom belangrijk dat jij en je collega’s blijven professionaliseren, zodat Wetenschap & Technologie goed kan worden geïmplementeerd in jouw klas. Op de pagina ‘professionaliseren in W&T’ vind je nascholingsmateriaal, inspirerende praktijkvoorbeelden en praktische tips en handleidingen die jou helpen bij het vormgeven van onderwijs in W&T in je klas.

Verankeren van W&T

Heb je het gevoel dat je niet alles haalt uit de methodes, materialen en expertise die jouw school al in huis heeft als het gaat om Wetenschap & Technologie? Wil je W&T liever een meer structurele plek in het curriculum van je school geven dan alleen af en toe die incidentele techniekles? Op de pagina ‘verankeren van W&T’ vind je informatie over het leerplankader en de doorgaande leerlijn, inspiratieverhalen van andere scholen en praktische tips en handvatten voor een duurzame implementatie van W&T.

Samenwerken met bedrijven

Goed W&T-onderwijs sluit aan bij de belevingswereld van leerlingen en vindt plaats in een betekenisvolle context. De omgeving van de basisschool biedt veel kansen om hier een invulling aan te geven. Bijvoorbeeld door samen te werken met het regionale bedrijfsleven. Denk aan gastlessen, excursies, projectweken, inrichting van technieklokalen en bedrijfsbezoeken. Op de pagina ‘samenwerken met bedrijven’ lees je hier meer over!

Terug naar overzicht

Meer inspiratie

Tips van experts

Drie tips voor een goed georganiseerd technieklokaal

Dus jouw school heeft een compleet nieuw ingericht technieklokaal? Te gek, daar valt voor leerlingen veel te beleven...

Lees meer
Tips van experts

Drie tips voor het inrichten van een technieklokaal

Dus jouw school krijgt een technieklokaal? Fantastisch, daar gaan de leerlingen veel plezier aan beleven! Maar hoe zorg...

Lees meer
Tips van experts

Een technieklokaal opzetten op jouw basisschool? Drie tips voor de beste aanpak

Wetenschap en technologie (W&T) krijgt steeds meer aandacht in het basisonderwijs. Sommige basisscholen denken daarom na over een...

Lees meer