Bedrijfsbezoek of gastles organiseren

Meer samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven kan zorgen voor een beter beeld van jongeren over de (technische) arbeidsmarkt. Er zijn een aantal manieren waarop een (technisch) bedrijf kan samenwerken met middelbare scholen. Er kunnen bijvoorbeeld gastlessen of bedrijfsbezoeken georganiseerd worden. Om de vraag en het aanbod van gastlessen en bedrijfsbezoeken bij elkaar te brengen is er het Jet-Net & TechNet Loket.

Bedrijfsbezoek organiseren

Een bedrijfsbezoek organiseren is een effectieve manier om jongeren kennis te laten maken met jouw bedrijf én ze te enthousiasmeren voor een baan in de techniek. Want met een bezoek aan een bedrijf komt de techniek letterlijk tot leven. Zo krijgen jongeren een goed beeld van de mogelijkheden. Maar kennis van zaken en een goede voorbereiding zijn onmisbaar voor een effectief bedrijfsbezoek. Vandaar dat we een aantal tips opgesteld hebben.

Tips om een bedrijfsbezoek tot een succes te maken:

  • Houd rekening met de leeftijd en het niveau van de bezoekers.
  • Bedenk dat jongeren verschillende houdingen kunnen hebben ten aanzien van techniek, zoals omschreven in het Bèta&TechMentality-model.
  • Zorg voor aansprekende rolmodellen, mannen en vrouwen met een technische functie, met wie de jongeren in gesprek kunnen gaan. Hoe ziet hun dag eruit? Welke opleiding hebben ze gevolgd? Maar ook: wat maakt hun baan zo leuk?
  • Zorg er ook voor dat de jongeren niet alleen maar kijken en luisteren, maar ook zelf iets mogen doen. Bij voorkeur iets dat ze mee kunnen nemen en thuis of op school kunnen laten zien.

Ga je een bedrijfsbezoek organiseren? Dan vind je hier een handig raamwerk.

Voor meiden

Tijdens Girlsday openen tal van technische bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. De volgende Girlsday vindt plaats op donderdag 15 april 2021. Kijk hier voor meer informatie en meld jouw bedrijf aan voor Girlsday.

Gastles organiseren

Een gastles op school is een ideaal instrument om jouw bedrijf en de techniek onder de aandacht te brengen. En ook nog in een voor de leerlingen vertrouwde omgeving. Een gastles kan op verschillende manieren gegeven worden; variërend van een persoonlijk verhaal tot het behandelen van een specifiek onderwerp uit de beroepspraktijk.

Handleiding
In deze handleiding vind je een voorbeeld van een draaiboek, tips en voorbeeldvragen die helpen bij de organisatie van een gastles.