Bijeenkomst - W&T Symposium ‘Gelders Techtalent’

Let op: dit is geen aanmelding. Hiermee zet je deze activiteit in je agenda.

Spelenderwijs leren, talenten ontdekken en kinderen goed voorbereiden op de toekomst: allemaal redenen om werk te maken van wetenschap & techniek. Wil jij graag een impuls geven aan W&T op jouw basisschool en aan de slag met thema’s als computational thinking, digitale geletterdheid en onderzoekend en ontwerpend leren? Meld je aan voor dit W&T Symposium en ga de dag erna direct aan de slag!

Op dinsdag 4 oktober van 16:00 tot 19:45 uur organiseren wij hét W&T Symposium voor het Gelderse basisonderwijs op de Iselinge Hogeschool in Doetinchem. Als professional in het onderwijs doe je volop inspiratie en praktische kennis op die je direct op jouw school kunt toepassen.

Allereerst maakt Ruud Veltenaar je met zijn visie, nieuwe inzichten en hilarische anekdotes over onze toekomst duidelijk welke grote rol jouw leerlingen hierin gaan spelen. Aansluitend volg je twee W&T-sessies naar keuze (dit kan een presentatie, workshop of stoomcursus zijn) en kun je een ronde lopen over onze markt waar je hands-on materialen ontvangt zodat jij direct aan de slag kunt!

De sessies

Als deelnemer kun jij twee sessies naar keuze volgen. Hierin geven we je bijvoorbeeld mooie voorbeelden, bieden we inhoudelijke kennis of ga je zelf aan de slag met inspirerende vormen van W&T-onderwijs. Bekijk alle sessies hieronder en geef via het aanmeldformulier jouw drie voorkeuren aan!

Informatie

  • 04 oktober 2022
  • Iselinge Hogeschool, Doetinchem
  • Aangeboden door Jet-Net & TechNet
  • Voor leerkrachten, directieleden en beleidsmakers van het primair onderwijs uit de provincie Gelderland
  • Gratis
  • Meld je aan!

Onderzoekend leren begint met het formuleren van een goede onderzoeksvraag. Dat is nog niet zo makkelijk. Hoe kom je tot een goede vraag en hoe  kun je dit toepassen bij rekenen en Blink? Naast theorie over vragen stellen bij OOL ga je ook zelf aan de slag.

Verzorgd door leerkrachten en studenten van de academische werkplaats Iselinge.

Een belangrijk onderdeel van OOL is het presenteren van de opbrengsten. Hoe leer je leerlingen presentatievaardigheden? Volg een praktische sessie hoe je dit aanpakt met leerlingen en ontvang materialen voor gebruik in de klas.

Verzorgd door leerkrachten en studenten van de academische werkplaats.

Wat is er nodig voor een doorlopende leerlijn PO-VO? Welke onderdelen van wetenschap en technologie moeten dan op de basisschool worden aangeboden? Met behulp van het OOL model nemen leerkrachten/docenten je mee in hun bevindingen van de academische werkplaats.

Verzorgd door leerkrachten en studenten van de academische werkplaats.

Hoe gaat het met de cijfers voor instroom in de techniek in Gelderland? Hoe kunnen we dit vertalen naar de praktijk en wat kunnen we ermee? In deze sessie vertellen we je de laatste ontwikkelingen én brengen we je op de hoogte over het vernieuwde onderzoek dat is uitgevoerd door Platform Talent voor Technologie.

Leerlingen hebben uiteenlopende talenten. Bij Accrete wilden ze van betekenis zijn voor leerlingen die excelleren als ze praktisch aan de slag kunnen. Nu zijn er praktijkklassen voor leerlingen van Accrete basisscholen, opgezet met ondersteuning van praktijklokalen en bedrijven. Wat is de meerwaarde van praktijkklassen en hoe is het ingericht? Krijg in deze workshop meer informatie over de opzet en ervaringen.

Verzorgd door Jan Spanjer en Harry Bouman van Accrete

Taal en W&T, dat is een logische en potentieel krachtige combinatie. Leerlingen kunnen hun taalvaardigheid verbeteren door over W&T te praten, schrijven en lezen. Ze leren ook beter communiceren en redeneren over W&T-onderwerpen. Zo kan deze combinatie zorgen voor verhoogde leerresultaten voor beide vakken. Een win-win situatie dus!

Maar hoe pak je dit nu aan in de praktijk? En hoe zorg je ervoor dat leerlingen ook echt vooruitgang boeken voor beide vakgebieden?

Waarom taal met W&T integreren?
W&T biedt een betekenisvolle context voor taalonderwijs, waardoor leerlingen verbindingen leggen tussen voorkennis en complexe concepten, wat leidt tot hogere retentie. Je kunt leerlingen goed laten praten, lezen en schrijven over W&T, waardoor hun woordenschat, redeneervaardigheid en tekstbegrip toeneemt. Taal vormt hiermee de verbinding tussen het ‘doen’ en ‘begrijpen’ in W&T.

Wat kun je verwachten?
Tijdens de workshop bekijken jullie een aantal inspirerende voorbeelden van geïntegreerde taal- en W&T-lessen. Daarnaast gaan jullie actief aan de slag met (het bedenken van) leeractiviteiten voor een geïntegreerde taal- en W&T-les.

Deze workshop wordt aangeboden in het kader van een promotieonderzoek van de Universiteit Twente, Saxion, Windesheim en Universiteit Utrecht, i.s.m. TechYourFuture.

 

Verzorgd door Miriam Knoef, Onderzoeker Universiteit van Twente

Hoe hebben andere scholen W&T ingericht? Hoe zorgen zij dat W&T onderdeel is van het curriculum? Maak kennis met twee inspirerende scholen: de Vlier en de Korf. Twee verschillende voorbeelden hoe je vorm kunt geven aan W&T.

De Vlier heeft speciale werkplekken ingericht waar verschillende aspecten aan bod komen als onderdeel van de dagelijkse lessen. De Korf werkt volgens de principes van IPC.

Peter Roos van Iselinge leert studenten op Iselinge alles over OOL en beantwoord graag vragen van leerkrachten.

Verzorgd door leerkracht Tijs (de Vlier), leerkracht Remco (de Korf) en docent Peter Roos (Iselinge Hogeschool - pabo)

In deze workshop maak je kennis met computational thinking (CT) – een 21e-eeuwse vaardigheid die, daar zul je achter komen, alle andere 21e-eeuwse vaardigheden kan verbinden. Op Iselinge Hogeschool hebben we onderzoek gedaan naar de kennis, vaardigheid en houding die 250 (aanstaande) leerkrachten hebben als het gaat over CT. Wat is CT precies? Wat zijn obstakels voor het toepassen van CT in de klas (en hoe ga je daarmee om)? Hoe kun je CT concreet een plek geven in het curriculum op jouw school? Nadat we deze vragen beantwoord hebben, ga je met collega’s experimenteren met verschillende (technologische en niet-technologische) materialen die jou een beeld geven hoe je CT doelmatig kunt inzetten in de klas.

Verzorgd door Dr. Rosanne Hebing Docent, onderzoeker bij Iselinge Hogeschool.

Hoe kun je aansluiten bij de interesses en talenten van je leerlingen met je W&T-onderwijs? En zo dat het past bij jouw onderwijsprogramma en de visie van jouw school? Na de theorie gaan we dit ervaren en toepassen met een ontwerpopdracht. Hierbij leer je hoe je gebruikt kunt maken van de 7 werelden van techniek en hoe je de verschillende talenten van leerlingen kunt ‘aanzetten’ bij onderzoekend en ontwerpend leren.

Verzorgd door trainer Karin van Zwetselaar

Van impulsief mediagedrag naar kritisch en bewust omgaan met media; hoe doe je dat? Aan de hand van de vijf REGIE principes van Digitalig laten we je dit ervaren. Na deze workshop heb je concrete tips, materialen en ideeën hoe je kinderen meer regie kan geven op de invloed van media op hun gevoelens, gedachten en gedrag. En hoe mediawijs ben je zelf?

Verzorgd door Edux

Om een beeld te geven van techniek en technologie is kijken in een bedrijf heel waardevol. Dit levert mooi contextrijk onderwijs op. In deze sessie leer je wat de meerwaarde is van een samenwerking tussen school en bedrijf. Wat heb je eraan, wat levert het op en hoe pak je het aan?

Verzorgd door trainer Sabien Bouwmeester

Over dit project

De provincie Gelderland ondersteunt alle Gelderse basisscholen bij de implementatie van hun Wetenschap en Technologie (W&T) onderwijs. Wil je graag een impuls geven aan W&T op jouw school? Bekijk dan het speciale ondersteuningsaanbod, dat we dankzij subsidie van de provincie Gelderland kosteloos kunnen aanbieden. Ga naar jet-net.nl/gelderland voor meer informatie.

Heb je vragen over het symposium of dit project? Mail naar m.vanwezenberg@jet-net.nl.

Techniekpodium Almere

De zorg, de bouw, administratie, media… Er is eigenlijk geen beroep te bedenken waar techniek geen rol speelt....

Lees meer

Beroepensafari Zwolle

Van 8 t/m 10 november 2022 organiseert Sterk Techniekonderwijs Zwolle de Beroepensafari. Tijdens de Beroepensafari maken vmbo leerlingen...

Lees meer

Techniek Tastbaar Lelystad

Op 4 november vindt de eerste Techniek Tastbaar Lelystad plaats bij Porteum. Het open evenement dat al jaren...

Lees meer